U trendu

Grk: Međunarodna zajednica da podrži dijalog BGD i PR

BLED – Nacionalni koordinator za Zapadni Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Slovenije Peter Grk je ocenio da predsednik Srbije Aeksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači imaju dubok i konstruktivan dijalog, što je samo po sebi korak napred, jer tako nešto nije bilo moguće nekoliko godina unazad.

Grk, koji je i generalni sekretar Bledskog strateškog foruma, je to rekao u intervjuu za portal „Juropijen vestern Balkans“ (EWB), odgovarajući na pitanje da li bi inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija o korekciji granica mogla da destabilizuje region.

„Mislim da smo svedoci važne stvari – predsednici Srbije i Kosova imaju dubok i konstruktivan dijalog. Ovo je samo po sebi korak napred i možemo da se složimo da tako nešto nije bilo moguće nekoliko godina unazad“, naveo je Grk.

On je dodao da je „to dobra stvar i bilo koju vrstu dijaloga međunarodna zajednica treba da podrži“.

„Sada, što se tiče mogućeg rešenja procesa normalizacije, rekao bih da bilo koje rešenje koje će biti stavljeno na sto treba treba pažljivo uzeti u obzir, imajući pritom u vidu i šire regionalne implikacije. Mora da bude izrađeno na takav način da se spreči domino efekat ili efekat prelivanja na druge zemlje. Korekcija granica na Balkanu mogla da bude veoma opasna, čemu smo svi već bili svedoci u prošlosti“, poručio je Grk.

Na konstataciju EWB da je u 2018. viđeno obnovljeno angažovanje EU u regionu i ptanje da liveruje da bi rezultati izbora za Evropski parlament 2019. mogli da promene ovaj trend, slovenački diplomata je ocenio da će „rezultati evropskih izbora bez sumnje imati uticaj na voljnost EU u pogledu proširenja“.

„Kakvi god da budu rezultati, a naravno da se svi nadamo da će Evropski parlament ostati uporište EU integracije i pružati podršku proširenju, EU ne može da okrene leđa obećanjima koje je dala u prošlosti“, kazao je Grk.

On je naveo da je „politika proširenja toliko snažno utkana u srž temelja EU, da izbori za Evropski parlament ne bi to trebalo da promene“.

„Proširenje nije altruistička igra, gde EU pruža ruku regionu zato što tako treba, već zato što je u životnom, strateškom, čak i geostrateškom ako želite, interesu Unije da zemlje Zapadnog Balkana približi i na kraju primi u EU“, rekao je Grk.

EWB navodi se da se ovogodišnji Bledski strateški forum, 13. po redu, pod nazivom „Premošćavanje podela“ održava 10. i 11. septembra na Bledu u Sloveniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.