U trendu

Grlić Radman upozorava: Put Srbije u EU ide i preko Hrvatske

ZAGREB – Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je danas da Zagreb podržava evropski put Srbije, ali je istovremeno, povodom izjava ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina, upozorio da taj put „ide i preko Hrvatske“.

Nakon izložbe „Lica Evrope“, organizovane povodom Dana Evrope, on je optužio Vulina, koji je Hrvatsku i Kosovo nazvao „braćom po oružju“, da „promoviše poraženu velikosrpsku politiku“, i da „neutemeljeno prigovara Hrvatskoj koja nikada nije imala aspiracije na tuđu teritoriju niti je tražila reviziju granica“, prenosi Hina.

„Srbija je svesna određenog međunarodnog pritiska kada je u pitanju priznanje Kosova, jer je to realnost, a onda određene frustracije žele projektovati na Hrvatsku“, smatra Grlić Radman.

Zapadni Balkan je jedna od dve glavne teme redovnog mesečnog sastanka ministara spoljnih poslova koji se sastaju u ponedeljak u Briselu.

O pitanjima proširenja Evropske unije i Procesu stabilizacije i pridruživanja, raspravljaće se i u utorak na sastanku Saveta za opšte poslove koje čine uglavnom ministri spoljnih poslova ili ministri zaduženi za evropske poslove.

Grlić Radman kaže da je Hrvatska „subjekt“ i da će Srbija biti jedna od zemalja o kojoj će zvanični Zagreb na toj raspravi morati dati neko mišljenje.

„Mi nismo zadovoljni stanjem demokratije, stanjem ljudskih prava, borbom protiv korupcije i uopšteno reformama koje se ne sprovode“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je „odgovorna članica NATO-a i EU i sigurno da evropski put Srbije ide i preko Hrvatske“.

Grlić Radman dodaje da će Hrvatska učestvovati u evaluaciji dostignuća Srbije u poglavljima 23 i 24.

Šef hrvatske diplomatije je, takođe, rekao da je Hrvatska, što se manjinskih prava tiče, „paradigma u evropskom kontekstu, najbolji primer ostvarivanja tih standarda“.

On je dodao da srpska manjina ima tri zajamčena mesta u parlamentu i da je Hrvatska jedna od retkih zemalja u EU koja ima na taj način razvijenu manjinsku politiku.

On tvrdi da toga u Srbiji nema, odnosno da Beograd ne poštuje međunarodni ugovor iz 2004. kojim je osiguran reciprocitet.

Što se tiče ostalih zemalja zapadnog Balkana i njihovim izgledima za pridruživanje EU, kazao je da je to proces na temelju vlastitih dostignuća, izdvojivši pritom Severnu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru.

„Mislim da bi tim redosledom zemlje mogle pomalo ulaziti u EU, ubrzati svoj proces“, rekao je hrvatski ministar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar