U trendu

Gruevski: Nikada nisam odbio susret sa Ciprasom, naprotiv…

BUDIMPEŠTA – Bivši makedonski premijer i aktuelni politički azilant u Mađarskoj Nikola Gruevski negirao je da je odbijao da razgovara o rešenju spora između dve zemlje zbog imena, kako je Cipras izjavio za Fajnenšel tajms.

On čak kaže da grčki premijer nikada nije ni predložio takve susrete.

„Zapravo, pre dolaska Ciprasa na vlast vodio sam intenzivne razgovore sa gospodinom Papandreuom, s kojim sam imao 10 ličnih susreta u vezi s tim pitanjem, ali nažalost, zbog poznatih grčkih pozicija ili crvenih linija, kako su ih oni nazivali, nismo došli do rešenja, koje bi kasnije bilo stavljeno na referendum“, napisao je Gruevski u svojoj Fejsbuk objavi.

Gruevski kaže i da je telefonom kontaktirao s Ciprasom u februaru 2015. godine kako bi mu čestitao kad je izabran za premijera, te da je tada ponudio i razgovor o rešavanju spora, što je, kaže, Cipras formalno prihvatio, ali se, tvrdi, nikada kasnije nije javio.

Kako navodi bivši makedonski premijer, dva su razloga zašto nikada nije organizovan sastanak između njega i Ciprasa povodom spora oko imena.

„Grčka je 2015. bila u dubokoj ekonomskoj i finansijskoj krizi, te je to bio njihov ključni proble, a drugi je razlog bila politička kriza u Makedoniji“, napisao je Gruevski i naveo da je to bila vidljiva operacija u pokušaju promene vlasti u Skoplju zbog promenu imena države.

„Jednostavno Cipas je procenio da ukoliko sačeka, dobiće daleko boljeg sagovornika koji je spreman na znatno veće odstupke u odnosu na nacionalna pitanja poput imena, identiteta, istorije“, objasnio je Gruevski.

Gruevski u svojoj Fejsbuk objavi zaključuje da Cipras ima razloga da bude srećan, jer je Prespanskim sporazumom, kako kaže, grčka nacija dobila previše, na račun makedonske nacije.

„Ja sam težio da postignemo održivo i pravedno rešenje koje će omogučiti da obe strane normalno žive, da budu bliske i poštuju jedns drugu. Međutim, godine ispred nas će pokazati ko je bio u pravu“, naveo je bivši makedonski premijer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.