U trendu

Han: Bez razreĆĄenja napada na novinarku nema evropske perspektive Crne Gore

Komesar Evropske unije za proĆĄirenje Johanes Han ocenio je danas da je ranjavanjem novinarke podgoričkih „Vijesti“ Olivere Lakić naneta velika ĆĄteta ugledu Crne Gore.

Han je danas posetio redakciju „Vijesti“ u Podgorici i ranjenu novinarku i upozorio da bez rasvetljenja tog napada „nema evropske perspektive Crne Gore“.

„Sloboda izraĆŸavanja je temeljno pravo koje je namenjeno i dostupno svima“, kazao je Han koji je u Crnu Goru doĆĄao povodom proslave Dana Evrope.

Po njegovim rečima, proslava Dana Evrope je bila u senci napada na novinarku „koji predstavlja napad na medijske slobode, slobodu izraĆŸavanja, centralnu vrednost Evropske unije“.

„To je neĆĄto ĆĄto smatramo neprihvatljim“, rekao je Han.

On je dodao da napad na novinarku Lakić ujedno predstavlja „napad na reputaciju drĆŸave“ i podvukao da taj slučaj „mora da bude ispitan“.

Han je upozorio da „bez adekvatnog zalaganja i razreĆĄenja slučaja ne moĆŸe biti evropske perspektive za Crnu Goru.“

On je rekao da očekuje temeljnu istragu kao i da se počinioci nadju, ali i njihovi nalogodavci, da se izvedu pred sud i da im se pravično sudi.

„Nije bitno da li se radi o sitnoj ili krupnoj ribi. Radi o nečemu o čemu nema pregovaranja, reč je o Evropskoj uniji i pravu svakog pojedinca, ne samo novinara. Radi se o slobodi izraĆŸavanja“, rekao je Han.

Komesar za proơirenje je kazao da će o napadu na novinarku Lakić razgovarati i s premijerom Duơkom Markovićem.

„Uveravam vas da neću prestati da govorim o ovome… Ovaj slučaj stoji na vrhu naĆĄe agende u odnosu s Crnom Gorom… Niko nas ne moĆŸe uveriti da je situacija dobra, ako to nije tako. Gledamo suĆĄtinu i gledamo listu postignutih rezultata. Ne samo da li su usvojeni adekvatni zakoni, već i da li su oni sprovedeni“, rekao je Han.

Olivera Lakić napadnuta je i ranjena piĆĄtoljem u utorak uveče ispred zgrade u kojoj ĆŸivi. Ona je u četvrtak izaĆĄla iz bolnice.

Lakić je pisala o organizovanom kriminalu i ranije je bila meta napada koji do kraja nisu rasvetljeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.