U trendu

Han pozvao političare BiH da uspostave novi Savet ministara

SARAJEVO – Evropski komesar za proširenje Johanes Han ponovo je danas upozorio političare u Bosni i Hercegovini da moraju što pre da obezbede uspostavljanje vlasti na svim nivoima ukoliko žele bilo kakav napredak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

U izjavi koju je preneo sarajevski „Dnevni avaz“, Han je rekao da BiH bespotrebno gubi vreme, a građani trpe jer političke stranke koje su dobile poverenje birača na izborima u oktobru 2018. godine još uvek ne mogu da se dogovore o uspostavljanju novog Saveta ministara.

„Zemlja bez vlade nije u poziciji da ponovno pokrene reforme potrebne za integraciju u EU. Rekao sam svim političkim liderima tokom moje poslednje posete Sarajevu da za formiranje vlada ne bi trebalo postavljati preduslove“, kazao je Han.

Osam meseci od izbora BiH još nisu formirale Savet ministara zbog sukoba između bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika oko planova za dalje približavanje BiH članstvu u NATO.

SDA na tome insistira kao na preduslovu za imenovanje novi Savet ministara, a SNSD to odlučno odbacuje pozivajući se na neobavezujuću rezoluciju parlamenta Republike Srpske iz 2017. godine kojom je definisano kako taj entitet treba da bude „vojno neutralan“, odnosno na istom nivou odnosa sa NATO kakav ima Srbija.

Zbog sukoba oko članstva u NATO u potpunosti je blokiran i rad parlamenta BiH koji već mesecima ne zaseda i ne donosi nikakve odluke.

Dok se bošnjačka i srpska strana svađaju oko puta ka NATO ostao je blokiran proces sprovođenja reformi koje je u svom poslednjem mišljenju objavljenom krajem maja preporučila Evropska komisija kako bi BiH mogla da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Han je istakao da su EU potrebni neki sagovornici u BiH sa kojima bi razgovarala o sprovođenju 14 opsežnih reformskih preporuka.

„Zakonodavna i izvršna vlast u BiH sada moraju preći s reči na dela i sprovesti reforme da bi se jednoga dana BiH preporučio status kandidata i otvorili pregovori o pristupanju EU“, kazao je Han.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.