U trendu

HBK: Navodi Pupovca neistiniti i manipulativni

ZAGREB – U Hrvatskoj javnosti ne prestaju reakcije na izjave predsednika SDS S i poslanika u parlamentu, Milorada Pupovca, koji je, nakon napada na Srbe kod Knina rekao da Hrvatska postaje faktor nestabilnosti, jer pokušava da rehabilituje ustaštvo, te da da se poruke međuetničke netolerancije i političke poruke neretko šalju i sa oltara.

Hrvatska biskupska konferencija odbacila je danas te Pupovčeve navode ocenivši ih, kako se navodi u crkvenom saopštenju, „neistinitim i manipulativnim“.

Smatraju da se, kako kažu, „takvim izjavama unosi nemir među građane i širi nepoverenje“.

“Hrvatska biskupska konferencija odlucno odbacuje neistine i manipulativne tvrdnje koje je o Katolickoj crkvi u Hrvatskoj i hrvatskim biskupima ovih dana izrekao u medijima doktor Milorad Pupovac, zastupnik u Hrvatskom saboru i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke. Njegove izjave unose nemir medu hrvatske gradane i šire nepoverenje”, navodi se u saopštenju HBK, preneo je portal Net.

Pozivajući se na jevanđeljska načela, biskupi kažu da osuđuju svaki oblik nasilja i pozivaju vernike i „ljude dobre volje“ da se još više zauzmu za skladan život i mir gradana kroz svoje delovanje na politickoj i drugim nivoima.

Pupovac je, naime, u više navrata proteklih dana oštro kritikovao učestale napade na Srbe u Hrvatskoj, a u jednom od tih napada, koji se dogodio u Uzdolju na teritoriji opštine Knin, pet osoba povređeno je dok su gledali prenos fudbalske utakmice Crvene zvezde u jednom od tamošnjih kafića. Među povređenima je bilo o dece.

Učestali napadi na Srbe u Hrvatskoj nisu izazvali ni blizu toliko reagovanja kao što je to slučaj sa porukama, koje je u nekoliko odvojenih nastupa uputio Pupovac tim povodom.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je ranije izjavila da će te slučajeve napada na Srbe komentarisati kada dobije policijske izveštaje, a premijer Andrej Plenković, čiju vladu podržava SDS S, najavio je juče da će razgovarati sa Pupovcem, a udruženje tzv. hrvaskih branitelja je za danas najavilo konferenciju za novinare na kojoj će, kako je najavljeno, zatražiti jasan stav vlade o izjavama lidera SDS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.