U trendu

Hebar: Zagreb je uvek bio lep mali grad na periferiji

ZAGREB – Hrvatski arhitekta i urbanista Zoran Hebar smatra da Zagreb može biti metropola u nacionalnim razmerama, ali da u evropskim nije nikada bio niti će to biti.

U odnosu na Beč ili Budimpeštu Zagreb je uvek bio „lep mali grad na periferiji“, izjavio je Hebar za Večernji list.

Metro, brza železnička linija centar – vazdušna luka, jarunski most, grad na Savi, tunel kroz Medvednicu do Zagorja, biciklističke staze, bolnica… najvažniji su projekti o kojima se decenijama priča u glavnom gradu Hrvatske.

Najveći i glavni grad Hrvatske, kojem nakon zemljotresa u martu sledi obnova koja će trajati barem 10 godina, možda neće biti prepoznatljiv 2031. godine.

Međutim, kako piše „Večernji list, to će se teško dogoditi, jer projekti koji su najavljivani poslednjih pedesetak godina, od podzemne železnice, preko zgrade opere i nacionalnog stadiona, do jarunskog mosta i tramvaja te vazdušne luke još stoje u fiokama.

„Tražiti uzore u velikim gradovima jeste dobro, no težiti tome da im se bude ‘al pari’ nije baš najpametnije“, kaže Hebar.

Ono što treba učiniti u urbanističkom planiranju može biti podstaknuto katastrofalnim potresom, ali i lošim planovima koji su danas na snazi, objašnjava.

Hebar smatra da treba uraditi novi generalni urbanistički plan, u kojem bi bilo jasno šta je to koncept budućeg razvoja grada, a principe zelenog urbanizma pri tome bi trebalo primenjivati što je više moguće.

On bi se morao formirati tako da se ponajpre vodi računa o prirodnim obeležjima zagrebačkog prostora, naveo je Hebar.

„To su Medvednica i Sava te doline potoka koje ih povezuju, kao i razvoj grada na obroncima, ali i u ravnici“, rekao je hrvatski arhitekta i dodao da bi se do ideja za koncept, kao što to rade mnogi veliki gradovi, moglo doći raspisivanjem velikog međunarodnog urbanističkog konkursa.

Podseća da je to učinio Pariz pre nekoliko godina, kad je pozvao najeminentnije autore iz sveta da daju svoje predloge.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.