U trendu

Herceg Novi pred vanrednim izborima?

Odluka Upravnog suda da predsednica Opštine Herceg Novi Nataša Aćimović nije legalno izabrana na to mesto, dodatno je zakomplikovala političku situaciju u tom gradu, a sve češće se pominju i vanredni lokalni izbori, prenose crnogorski mediji.

Skoro sve parlamentarne stranke postavljaju pitanje da li su validne donesene odluke, koje je morala da potpiše Nataša Aćimović, a neki smatraju da je jedini izlaz iz ove situacije raspisivanje vanrednih lokalnih izbora.

Prvi korak koji Skupština mora da napravi je da na mesto Aćimovićeve postavi vršioca dužnosti predsednika opštine.

Dnevne novine nezvanično saznaju da će to ponovo biti Dragan Janković iz DPS, koji je, po mnogima, i trebalo da bude prvi čovek Herceg Novog.

Odbornik Demokrata Obrad Gojković kaže da je ovo jedna u nizu nezakonitosti na koje njegova partija stalno ukazuje.

„Na žalost, i ova presuda dolazi sa zakašnjenjem, jer je evidentno da je šteta već nastala. Postavlja se pitanje zakonitosti svih odluka koje je potpisala Aćimović. Ovo je posledica zloupotrebe jedne partije, u ovom slučaju DPS“, izjavila je Gojković.

Bivši predsednik opštine, Nikola Nikša Gojković, na drugoj strani, istakao je da odluka Upravnog suda uliva poverenje u pravosudne organe i ukazuje da je Crna Gora na dobrom putu ka vladavini prava, a naročito u pogledu jačanja pravosuđa i obezbeđenja zaštite ljudskih prava.

Iz Građanskog saveza navode da se Nataša Aćimović nalazi u zvaničnoj poseti u ime Opštine Herceg Novi u nekoliko gradova u Sloveniji što, kako smatraju, treba prekinuti s obzirom da je njen izbor za predsednicu opštine Herceg Novi poništio nadležni sud.

“Ujedno izražavamo protest što prekid posete i do sada nije izvršen. Kako imenovana nema legitimitet da u zvaničnim odnosima predstavlja Opštinu Herceg Novi, to nastavljanje posete u ovom smislu može da izazove štetne posledice ne samo za Opštinu Herceg Novi, već i za njene domaćine, a kao krajnja negativna posledica može dovesti i do diplomatskog nesporazuma između dve države“, zaključeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.