U trendu

Hiljade pristalica opozicije na antivladinom protestu u Tirani po jakoj kiši

Hiljade pristalica albanske opozicije ponovo su danas protestovale u Tirani, tražeći ostavku premijera Edija Rama, koga optužuju za korupciju i loše upravljanje ekonomijom.

Demonstrantima, okupljenim u velikom broju ispred zgrade vlade uprkos jakoj kiši, obratili su se bivši predsednik i premijer Salji Beriša, lider Demokratske stranke, i bivši šef države Iljir Meta, koji vodi levičarsku Slobodarsku partiju.

Beriša je pozvao demonstrante da im se „pridruže u revoluciji“ radi „zbacivanja kriminalne organizacije (vlade) i spasavanja Albanije i njenih građana“.

Današnji skup je četvrti antivladin protest u Tirani u poslednjih mesec dana. Ramu, lidera socijalista, i njegovu vladu opozicija optužuje za korupciju, veze sa organizovanim kriminalom i loše ekonomske politike, kao i za egzodus mladih Albanaca koji traže posao u zapadnoevropskim zemljama.

Vlada odbacuje optužbe i navodi da drži inflaciju na niskom nivou u poređenju sa drugim evropskim zemljama, da je podigla minimalnu zaradu i subvencionisala račune za struju za porodice i mala preduzeća.

Opozicija optužuje Ramu i da je podmićivao ili davao povlašćeni tretman bivšem kontraobaveštajnom zvaničniku američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Čarlsu Mekgonigalu, optuženom u SAD.

Rama je juče u parlamentu rekao da neće podneti ostavku, navodeći da opozicija želi „politički da iskoristi pravni proces u SAD koji nema nikakve veze sa Albanijom, vladom ili njime lično“.

Opozicija tvrdi da je Rama podmićivao Mekgonigala, optuženog u SAD da je od FBI krio ključne detalje o putovanju u Albaniju 2017. sa bivšim albanskim obaveštajnim zvaničnikom, za koga se tvrdi da mu je dao najmanje 225.000 dolara.

Mekgonigal se nekoliko puta sastao sa Ramom i navodno ga pozivao na oprez prilikom dodeljivanja licenci za bušenje naftnih polja u Albaniji ruskim kompanijama. Rama je priznao da se sastajao sa Mekgonigalom, ali je negirao da mu je davao novac ili povlašćeni tretman.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.