U trendu

Hina: Srpska ikonografija zasenila pomirljivu retoriku pobednika izbora u Crnoj Gori

Srpske trobojke i slavlje pristalica novog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića s visoko uzdignuta tri prsta uspeli su u nedelju uveče da zasene njegov pomirljivi i proevropski govor koji je održao nakon proglašenja rezultata predsedničkih izbora, ocenjuje hrvatska agencija Hina.

Dok se Milatović obraćao pristalicama govoreći da će biti predsednik svih građana Crne Gore, te da će voditi tu zemlju ka EU, iza njega su stojali svi čelnici prosrpske koalicije koja je pobedila Mila Đukanovića na parlamentarnim izborima 2020. Među njima su bili Andrija Mandić – četnički vojvoda i čelnik prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta, Dritan Abazović – premijer u tehničkom mandatu, te Aleksa Bečić – nekadašnji predsednik parlamenta i čelnik Demokratske Crne Gore, stranke centra, piše Hina u izveštaju iz Podgorice.

Mnoge je iznenadilo prisustvo Zdravka Krivokapića, premijera prve vlade nastale nakon Đukanovićevog poraza na izborima 2020, koji je nedavno objavio da se povlači s političke scene. Upravo u njegovoj vladi, na čije formiranje je najviše uticaja imala Srpska pravoslavna crkva, Jakov Milatović bio je ministar privrede i tako napravio svoje prve političke korake, dodaje agencija.

U isto vreme, navodi Hina, na ulicama većine crnogorskih gradova Milatovićeve pristalice su mašući srpskim trobojkama i s visoko podignuta tri prsta slavile njegovu pobedu.

Hina podseća da će Crnogorci uskoro ponovo na birališta jer su za 11. jun zakazani vanredni parlamentarni izbori, i prenosi ocene analitičara u Podgorici da njihovo održavanje odmah nakon predsedničkih, najviše odgovara Milatovićevom Pokretu Evropa sad koji još nije ušao u parlament.

Milatovićeva „Evropa sad“ rastuća je politička snaga na crnogorskoj političkoj sceni, koja je u novembru osvojila vlast u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore u kojem živi trećina stanovništva te zemlje.

Ona svoj program zasniva na privrednoj retorici i odluci vlade u kojoj je Milatović bio ministar privrede da minimalnu platu u Crnoj Gori podigne s 220 na 450 evra.

Kritičari ih optužuju za populizam i smatraju da njihova privredna politika nije održiva, već da se zasniva na kreditnim zaduženjima države Crne Gore, zaključuje Hina u izveštaju o drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar