U trendu

Hitno obraćenje Dodika povodom najteže krize u Bosni

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je hrvatski član Željko Komšić izmanipulisao javnost u vezi imenovanja stranog sudije Ustavnog suda BiH i pozvao ga da podnese ostavku.
„Prekršio je odredbe Ustava. Morao se konsultovati sa druga dva člana Predsjedništva BiH, svjesno je obmanuo predstavnika Evropskog suda za ljudska prava. Moj cilj je da se utvrdi odgovornost. Ukoliko ima imalo morala neka podnese ostavku“, rekao je Dodik na konfernciji za novinare.

Dodao je da će se Komšić, ako misli da može kršiti Ustav, onda morati suočiti sa onima koji će ga braniti.

Istakao je da je sednica Predsedništva brzo završena, jer je on, s obzirom na zaključke parlamenta RS, glasao protiv dnevnog reda sednice, kao i protiv zapisnika, dnevnog reda i svih predloženih tačaka, ali da je u svemu preglasan.

„Ukoliko se tehnički organizujemo, sutra ili preksutra ćemo predati u Predstavnički dom Predlog zakona o prestanku mandata stranih sudija i postavljanju domaćih sudija u Ustavni sud BiH“, izjavio je Dodik. Pozvao je na dijalog.

„Ako mislite da je problem Milorad Dodik, izvolite! Međutim, ovde se digao narod, kao i zvanične institucije Republike Srpske. Pozivam na dijalog, da se raspravlja o našem prijedlogu koji će uskoro doći. Jedino kod nas nema straha. Radim legitimno i u skladu sa Ustavom svoj posao. Ništa nisam drugačije učinio. Nije onako kako Bakir poručuje: Eto, Srbi sa stola uzmu ono što im odgovara, a ono što im nije po ukusu ostave. Nije tačno, i to je još jedna podvala Bakira Izetbegovića“,kategoričan je Dodik.

Naglasio je da je Ustavni sud BiH okupacijski sud za Srbe.

„Zašto tražimo odlazak stranih sudija iz BiH? Zato što donose političke odluke. Zato što rade isključivo u interesu Bošnjaka. Želimo samo da se poštuje pravo iz Ustava“,poručio je Dodik.

Predsedavajući Predsedništva, Željko Komšić prećutao je drugoj dvojici članova da je u novembru dobio pismo od predsednika Evropskog suda za ljudska prava, Linos-Aleksandra Sicilijanosa, u kojem se traži mišljenje Predsedništva o imenovanju stranog sudije u Ustavni sud BiH.

Iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH, za RTRS je potvrđeno da su tek krajem januara saznali za imenovanje sudije Angelike Nusberger, zbog čega će biti pokrenuto pitanja Komšićeve odgovornosti.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (8)