U trendu

Hladan tuš: Hrvatska izgubila bitku protiv MOL-a na sudu, koštaće je

Švajcarski Savezni sud odbio je zahtev zvaničnog Zagreba za poništavanje arbitraže koju je Hrvatska izgubila u sporu sa mađarskom naftnom kompanijom MOL.

I ne samo to, švajcarski sud je odredio Hrvatskoj da plati 200 hiljada švajcarskih franaka na ime sudskih troškova, i još 250 hiljada franaka troškova druge strane, javlja hrvatski studio televizije N1.

Ovim povodom se oglasila i hrvatska vlada, navodeći da su je njeni pravni zastupnici obavestili 26. oktobra 2017. o odluci švajcarskog Saveznog vrhovnog suda da se odbija zahtev Republike Hrvatske za poništajem arbitražne odluke koju je 23. decembra 2016. doneo Arbitražni sud osnovan prema pravilima Komisije UN za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL).

„U obrazloženju odluke, švajcarski Savezni vrhovni sud nije se upuštao u ocenu suštine zahteva Republike Hrvatske“, navodi se u saopštenju hrvatske vlade.

Dalje se dodaje da se sud, umesto toga, pozvao na delove ugovora između Hrvatske i MOL-a o upravljanju hrvatskom naftnom kompanijom INA (za koje je Hrvatska zahtevala poništaj smatrajući da su rezultat koruptivnih aktivnosti) kojima je mogućnost naknadnog pobijanja eventualnih arbitražnih odluka bila isključena.

Hrvatska je arbitražni postupak protiv MOL-a pokrenula u januaru 2014. sa zahtevom da se ponište ugovori o upravljanju INA-om.

„Arbitražni sud nije udovoljio hrvatskom zahtevu, a sada kada je švajcarski Savezni vrhovni sud odbio da poništi tu odluku Arbitražnog suda, ona se sprovodi kroz održavanje postojećeg stanja u korporativnom upravljanju najvećom hrvatskom naftnom kompanijom INA-om“, piše u saopštenju hrvatske vlade.

Televizija N1 dodaje da je prošlo devet meseci od zahteva Hrvatske za poništaj arbitraže „za koji su mnogi stručnjaci odmah upozoravali da ima male izglede za uspeh“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)