U trendu

„Hladan tuš“ iz Francuske i za Makedonce

Prespanski sporazum je Severnoj Makedoniji otvorio ulaz u NATO, ali to nije dovoljno u procesu evropskih integracija, izjavila je francuska ministarka za evropska pitanja Natali Loazo.

„Kako bi počela pregovore sa Evropskom unijom, Severna Makedonija će morati da ispuni kriterijume“, istakla je Natali Loazo, prenosi televizija „Sitel“.

Tokom susreta sa francuskom koleginicom, vicepremijer Severne Makedonije zadužen za evropska pitanja Bujar Osmani je izrazio optimizam u vezi sa početkom pregovora sa Evropskom unijom, jer je aktuelna Vlada posvećena reformama.

Francuska ministarka je pak bila rezervisana u svom optimizmu, jer se odluke u Evropskoj uniji po pitanju proširenja donose konsenzusom, prenosi Tanjug.

Ona je poručila da se Unija suočava sa velikim izazovom sprovođenja unutrašnjih reformi, koji su neophodni za eventualno prihvatanje novih članica.

Francuska, Holandija i Danska su na samitu Unije u junu prošle godine bile najskeptičnije po pitanju dodeljivanja uslovnog datuma za pregovore sa Makedonijom i Albanijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.