U trendu

HNB: Sporiji rast privrede Hrvatske u 2020. godini

ZAGREB – Hrvatska ekonomija će, kako se očekuje, porasti po stopi od između 2,5 i 3,0 odsto 2020. godine, što je nešto ispod nivoa od oko 3,0 odsto prognoziranog za ovu godinu, izjavila je danas zamenica guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Sandra Švaljek.

Kao potencijalni uzrok predviđenog usporavanja rasta istakla je eksterne rizike koji mogu da pogode hrvatski izvoz, prenosi agencija Rojters.

„Imamo razlog za optimizam usled solidnih perspektiva rasta, niske inflacije i pozitivnog salda tekućeg računa. Međutim, spoljne neizvesnosti su ogromne, a očekuje se i pad udela izvoza u strukturi rasta“, izjavila je Švaljek na jednoj poslovnoj konferenciji.

Ukazala je da glavna zabrinutost u vezi sa izvozom proističe iz ekonomskog usporavanja Italije i Nemačke, ključnih trgovinskih partnera Hrvatske.

Prosečna godišnja inflacija u ovoj godini bi, prema njenim rečima, trebalo da iznosi 0,7 odsto, da bi dogodine blago porasla na 1,1 odsto.

„Najveći inflatorni pritisak proističe iz bržeg rasta troškova rada u odnosu na rast produktivnosti“, rekla je Švaljek.

Procenjuje se da će Hrvatska ove godine očuvati suficit tekućeg i kapitalnog računa, ali će on, kako se očekuje, pasti na 3,1 odsto bruto domaćeg proizvoda sa 3,8 odsto u 2018. godini.

Očekuje se da će se u 2020. godini još više smanjiti, na 2,2 odsto BDP-a.

„To je uglavnom zbog očekivanog usporavanja izvoza“, istakla je Švaljek.

Ona je poručila da će centralna banka nastaviti sa ekspanzivnom monetarnom politikom u 2020. godini i dodala da aktuelni višak likvidnosti iznosi oko 10 odsto BDP-a ili više od 30 milijardi kuna (4,46 milijardi dolara).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.