U trendu

HND: Zabrana novinarima da postavljaju pitanja nedopustivo

ZAGREB – Hrvatsko novinarsko društvo ocenilo je nedopustivim potez aktuelne predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je na zvaničnoj objavi kandidature za novi petogodišnji mandat novinarima zabranila postavljanje pitanja.

„Postavljanje pitanja u interesu javnosti nije samo pravo novinara, nego je i njihov posao. Ako ta mogućnost ne postoji, u potpunosti se gubi smisao postojanja novinarske struke“, poručili su iz novinarskog društva, prenela je Hina.

Ocenjuju da je takav tretman medija od političkih zvaničnika u potpunoj suprotnosti s demokratskim standardima, a svojstven je, kako navode, „totalitarnim sistemima“, koje upravo predsednica u svojim javnim nastupima ne propušta da osudi.

„Da u tim nastupima nije iskrena, pokazala je (jučerašnjom) zabranom medijima da rade svoj posao“, stoji u saopštenju Hrvatskog novinarskog društva.

U HND-u smatraju da današnji potez najbolje oslikava odnos predsednice Republike u proteklih pet godina prema novinarima, koje tretira isključivo kao držače mikrofona, što je, kažu, uvredljivo za novinarsku profesiju.

„HND odavno upozorava da aktualna predsednica, kao i njeni prethodnici na toj dužnosti u proteklih gotovo 20 godina, ne održava redovne konferencije za novinare, a iste se loše prakse u proteklih petnaestak godina drže i sve hrvatske vlade.

Sve češće se, kažu, na javnim događajima na kojima se pojavljuju najviši zvaničnici nisu dopuštena novinarska pitanja.

Podseća se i na nedavnu konferenciju za novinare na kojoj je bio predstavljen novi šef diplomatije Goran Grlić Radman, koji takođe nije dozvolio novinarska pitanja, ali je tražio aplauz.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.