U trendu

Hofman prijavio Mektića zbog zloupotrebe položaja

SARAJEVO – Savetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman podneo je danas krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića, zbog zloupotrebe položaja ili ovlašćenja.

Mektić je prijavljen, kako stoji u krivičnoj prijavi koja je predata Tužilaštvu BiH, za period u decembru 2019. dok je još obavljao dužnost ministra bezbednosti, jer je tražio drugog kandidata za mesto člana Odbora za žalbe policijskih službenika, u poslednjim danima svog mandata, prenosi sarajevski portal Klix.

Kako se navodi, Granična policija BiH je 4. decembra dostavila predlog da za novog člana Odbora za žalbe policijskih službenika bude postavljen Hofman, čemu se Mektić usprotivio uz obrazloženje da bi time bila narušena nacionalna struktura Odbora i tražio drugog kandidata.

Hofman se u prijavi poziva na član 10. Zakona o nezavisnim i nadzornim telima policijskih struktura BiH i navodi da iz njih proizilazi da njegovim imenovanjem ne bi bila narušena nacionalna struktura.

Aktuelni članovi Odbora za žalbe policijskih službenika dolaze iz sva tri naroda.

Inače, tužilac Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je 30. decembra optužnicu protiv bivšeg ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića i još tri osobe zbog zloupotrebe položaja zbog sumnje da su zloupotrebom položaja i ovlašćenja počinile krivično delo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar