HR gradi centar za migrante u Petrinji, građani uznemireni

ZAGREB – Vlada Hrvatske planira da u mestu Mala Gorica, nedaleko od Petrinje izgradi prihvatilište za tražioce azila, piše Jutarnji list.

List navodi da je u maju ove godine Samostalni sektor MUP-a za šengensku koordinaciju i fondove EU doneo odluku o dodeli finansijskih sredstava za izgradnju Prihvatilišta za tražoce azila u Maloj Gorici u okviru Fonda za azil, migraciju i integraciju.

Kako se navodi, stanovnici Petrinje i naselja Mala Gorica još ne znaju ništa o tome, osim što su do njih stigle glasine o dolasku migranata.

„Nas niko niš“ nije pitao. Neću reći da se bojim, ali nije nam svejedno. Posebno kada čujem da će u naselju biti mesta za više od 1.500 ljudi. Ko zna ko će nam uskoro biti susedi. Biće ih više nego nas u selu“, rekao je jedan od meštana.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović tvrdi da nije bio ni uključen u donošenje te odluke niti je informisan o tome.

Nekadašnje izbegličko naselje u Maloj Gorici godinama je već prazno – montažni objekti su uništeni, opljačkani, neupotrebljivi za stanovanje, a Jutarnji piše da Vlada tu planira da izgradi kontejnersko naselje.

Kako piše u odluci o dodeli sredstava za izgradnju prihvatilišta u Maloj Gorici, svrha projekta je osiguranje dodatnih kapaciteta radi unapredenja uslova smeštaja i pružanja usluga prihvata tražiocima međunarodne zaštite.

Hrvatski MUP navodi da će Prihvatilište biti namenjeno malom broju tražilaca azila.

„Ministarstvo će s lokalnom zajednicom, udruženjima civilnog društva i građanima detaljno i pravovremeno komunicirati sve informacije vezane uz osnivanje Prihvatilišta za tražioce azila u Maloj Gorici“, navodi se u saopštenju hrvatskog MUP-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.