U trendu

HR: Na Trgovskoj gori stanice za praćenje radioaktivnosti

ZAGREB – Merne stanice za praćenje prirodne radioaktivnosti u okolini, postavljene su na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori, na kojoj se planira skladište za radioaktivni otpad, rekli su danas iz hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva elektrane Krško.

Postavljeni su totalizator, stanica za uzorkovanje vazduha i sistem za merenje ambijentalne brzine doze, a ranije je najavljeno da će postojeća doza radioaktivnosti u okolini biti merena na 20 lokacija u Opštini Dvor i na delu puta kojim će se transportovati radioaktivni otpad do skladišta, prenosi Hina.

Postavljeni totalizator služit će za kontinuirano prikupljanje padavina na lokaciji. Prikupljeni uzorci će biti preuzimani svakih mesec dana te će biti analizirani u ovlašćenoj laboratoriji.

Biće određen ukupan sadržaj suve materije, ukupna gama i beta aktivnost, te sadržaj stroncijuma i tricijuma. Predviđeno vreme praćenja radioaktivnosti u površinskim vodama za definisanje nultog stanja je godina dana od postavljanja.

Sistem će biti uključen i u redovni monitoring nakon uspostavljanja Centra.

Stanica za merenje postojeće doze radioaktivnosti u okolini (ambijentalna brzina doze) sadrži gama detektor s postoljem, univerzalni zapisivač podataka i ostalu potrebnu opremu. Gama detektor je kalibriran s ambijentalnom ekvivalentnom dozom i ima široki merni raspon koji omogućuje detektovanje malih vrednosti i promena prirodnih radioaktivnosti u okolini.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško odlaže u kasarni Čerkezovac, u opštini Dvor koja se nalazi na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom, koja se izričito protivi tome.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.