U trendu

HR: U mestu nedaleko od Petrinje otvaraju se ogromne rupe u zemlji

ZAGREB – U naselju Mečenčani, u opštini Donji Kukuruzari, u Sisačko-moslavačkoj županiji, počele su se stvarati velike rupe u zemlji.

Rupe su različite veličine, a neke su prečnika nekoliko metara, prenosi portal Index.

Gradonačelnik Petrinje nije vratio novac-iznos neprihvatljiv

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović objasnio je svoju raniju izjavu poručivši da nije vratio novac za obnovu nego je rekao da mu nije potreban, jer mu je iznos od 30 miliona kuna neprihvatljiv, a dodao je i kako je razgovarao s premijerom koji mu je dao reč da će novca biti više.

„Ja ga nisam vratio, samo sam rekao da mi nije potreban. Rekao sam da sam prespavao noć i da sam doneo odluku da je to za mene bila ponuda koja nije bila prihvatljiva, za moj stožer i mene kao čoveka. Mi smo ljudi, izgubili smo svoj grad i nismo kamen. Normalno je da moramo da reagujemo emotivno. Mislim da svi imamo šansu da stanje popravimo. Razgovarao sam s premijerom i dao sam mu do znanja da moramo imati još snažniju komunikaciju u preraspodeli sredstava,“ rekao je Dumbović u centru Petrinje gde su obeležavali Dan žalosti, navodi Hina.

HR: Hitna pomoć nakon zemljotresa imala 625 intervencija

Hrvatska Hitna medicinska služba (HMS) saopštila je da je nakon razornog zemljotresa imala 625 intervencija na pogođenom području, a pružanju hitne medicinske pomoći učestvovalo je i dodatnih 65 timova vanbolničke hitne pomoći iz cele Hrvatske.

Navodi se kako je od ukupno 625 intervencija, njih 66 odsto bilo obavljeno na dan zemljotresa.

HDZ-ov župan iz Siska: Dumbovićeva izjava nekorektna

SISAK – Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić izjavio je, tokom obilaska područja pogođenih nedavnim zemljotresom, da je podneto 8.750 zahteva za procenu štete, da su statičari obišli 1.150 objekata.

Žinić je rekao da to nije konačan broj oštećenih objekata, a da će razmere štete verovatno biti preko tri milijarde kuna, prenosi portal Index, pozivajući se na N1.

Stipčević: Uzrok potresa u Petrinji je na području Jadrana

Uzrok najjačeg potresa koji je pogodio Petronju nalazi se na području Jadrana, rekao je hrvatski seizmolog Josip Stipčević.

„Područje Jadrana je, naime, mala tektonska ploča koja je nekad bila deo velike Afričke ploče od koje se odvojila pre više miliona godina. Ova „naša“ mala ploča naziva se Adrija i njeno kretanje te međudelovanje s Evropom uzrok je potresa u Hrvatskoj, Italiji, BiH, Sloveniji i svim okolnim područjima“, kaže Stipčević za Jutarnji list.

Hrvatski crveni krst prikupio 36 miliona kuna donacija

Izvršni predsednik Hrvatskog Crvenog krsta Robert Markt izjavio je da je do petka prikupljeno 36 miliona kuna odnosno 4, 7 miliona evra donacija za građane nastradale u razornom potresu koji je u utorak pogodio središnju Hrvatsku.

Donacije se primaju i dalje, a ljudi koji možda još nisu dobili pomoć, biće opskrbljeni, dodao je.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.