U trendu

HR: Vrhovni sud doneo rešenje o uslovnom otpustu Merčepa

ZAGREB – Vrhovni sud Hrtvatske doneo je rešenje kojim je potvrdio uslovni otpust s izdržavanja kazne zatvora zatvoreniku T.M. koji je osuđen na kaznu zatvora od sedam godina za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Mediji navode da se radi o Tomislavu Merčepu, a kako je objavljeno na sajtu Vrhovnog suda Hrvatske, datum otpuštanja zatvorenika na uslovni otpust odrediće sudija u roku od tri dana od prijema rešenja Vrhovnog suda, a zatvorenik mora biti pušten najkasnije u roku tri dana od donošenja sudijskog rešenja.

„Zatvorenik će nakon izlaska iz zatvora morati redovno da se javlja nadležnoj policijskoj stanici. Prvo javljanje mora biti u roku dva dana od izlaska na uslovni otpust, a dalje jednom mesečno do isteka uslovnog otpusta“, kaže se u rešenju.

Vrhovni sud navodi da smatra da su ispunjene zakonske pretpostavke za uslovni otpust.

„Iako je zatvoreniku u avgustu 2019. pravosnažno odbijen prethodni predlog za uslovni otpust, u međuvremenu je nastupila nova okolnost jer je zatvorenikovo zdravstveno stanje znatno pogoršano, teško je pokretan, potrebna mu je stalna nega i pomoć. Zatvorenik nije ranije osuđivan, a do sada je izdržao tri četvrtine izrečene kazne“, navedeno je u saopštenju.

Merčep je 2016. godine na Županijskom sudu proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i kažnjem sa 5 godina i 6 meseci zatvora.

Merčepu je utvrđena krivica za ubistvo 43 civila koje su ubile njegove jedinice.

Vrhovni je sud godinu kasnije povećao je kaznu na sedam godina zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.