U trendu

Hram Hristovog vaskrsenja građen je 20 godina

PODGORICA – Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, u kojem će danas biti sahranjen arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, građen je 20 godina, a otvoren je u oktobru 2013.

Hram je svečano otvoren u okviru proslave 1.700 godina Milanskog edikta, kada se ta manifestacija preselila iz Niša u Podgoricu.

Tom događaju prisustvovali su patrajrh vašeljenski, moskovski, srpski i jerusalimski patrijarh.

Hram je izgrađen upravo na inicijativu mitropolita Amfilohija i u tom trenutku je bila najveća verska investicija u Crnoj Gori i šire.

Nema preciznih podataka koliko je koštala njegova izgradnja, ali je iz Srpske pravoslavne crkve kasnije potvrđeno da je u gradnju uloženo više od šest miliona evra.

Država Crna Gora je, kako je rečeno, investirala pola miliona evra, što je razljutilo nekanonsku Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

„Ovaj hram je simbol vere vaše, vaše generacije i simbol pomoći i blagodeti Božije koja dolazi sa neba u najtežim momentima vaše istorije, reči su koje je tom prilikom izrekao patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril.

Činjenicom da će u kripti hrama Hristovog vaskrsenja počivati mitropolit crnogorsko-primorski, ovaj hram će svakako dobiti novu vrednost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.