U trendu

Hrvati i Slovenci čistili more u Savudrijskoj uvali

SAVUDRIJA/PIRAN – Više od 200 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije danas je u okviru velike ekološke akcije „Čišćenje bez granica“ čistilo more na pet lokacija u Savudrijskoj uvali, a otpad je uklonjen s površine veće od 50 kvadratnih kilometara, javila je Hina.

Uz luke Piran i Savudrija čistilo se kraj kampa „Veli Jože“, kao i u Zabratiji i Bašaniji.

Učesnici akcije saglasni su da otpad u moru nema nacionalnost i da zemlje treba da sarađuju u brizi za budućnost mora, saopštili su organizatori.

Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine i energetike Mario Šiljeg je rekao da 80 odsto otpada u moru dolazi s kopna, a od toga 80 odsto je plastika, te istakao da je nužna edukacija mladih kako bi se smanjila količina otpada u Jadranskom moru.

Podvodni „ulov“ ronilaca u Savudrijskoj vali bio je, između ostalog, kamionska guma, građevinski otpad, te plastične flaše i plastične čašice jogurta.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Dubravko Ponoš kaže da je, nažalost, čak 72 odsto svih voda u Evropi zagađeno mikroplastikom.

Akciji su prisustvovali i predstavnici lokalne vlasti, a Hina prenosi da su prijateljstvo susednih zemalja potvrdili i Branko Roglić, poČasni konzul Slovenije u Hrvatskoj, i Božo Dimnik, počasni konzul Hrvatske u Sloveniji.

Kako prenose hrvatski mediji, danas su hiljade volontera sakupljali plastične proizvode i ostali otpad među stenama i plažama duž baskijske obale u Španiji, dok su ronioci čistili otpad u moru, a volonteri u plavim majicama uklanjali plastični otpad iz sitnog peska i sakupljali i veće predmete, poput flaša.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.