U trendu

Hrvatska: četvoro uhapšenih zbog isplovljavanja blokirane ruske jahte

Hrvatska policija uhapsila je četiri osobe, od osam koje se nalaze pod kriminalističkom istragom zbog isplovljavanja ruske jahte koja je bila pod blokadom i usidrena u luci Betini na hrvatskom ostrvu Murter, saopšteno je danas u Zagrebu.

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da je u sklopu kriminalističkog istraživanja zbog isplovljavanja jahte „IRINA VU“ iz Hrvatske u oktobru 2022, policija na području splitsko-dalmatinske policije privela nekoliko osoba.

U toku je sprovođenje dokaznih radnji, pretraživanja domova i drugih prostorija na više lokacija, a mediji navode da su uhapšene četiri osobe, navodno troje članova posade, dok je četvrti bivši kapetan prethodne posade.

O isplovljavanju jahte pod sankcijama EU, SAD i Velike Britanije saznalo se tek početkom januara.

Luksuzna jahta vredna oko pet miliona evra, u vlasništvu je firme ruskog oligarha bliskog Vladimiru Putinu, Ališera Usmanova.

Iako je imala zabranu isplovljavanja, jahta je doplovila u Dubrovnik odakle je u oktobru isplovila prema Turskoj.

Mediji ističu da bi izašla iz hrvatskih teritorijalnih voda, jahta je morala u Dubrovniku da prođe policijsku i graničnu kontrolu, kao i kontrolu Lučke kapetanije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je nedavno nezadovoljstvo zbog nestanka blokirane jahte i poručio da će odgovorni odgovarati.

Ministar saobraćaja Oleg Butković smenio je ranije zbog tog slučaja načelnika sektora za sigurnost plovidbe, lučkog kapetana u Šibeniku i šefa ispostave u Betini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar