U trendu

Hrvatska danas slavi Oluju u Kninu, bez predstavnika Srba

ZAGREB – U Kninu će danas biti održana centralna svečanost povodom 26. godišnjica vojno-policijske operacije „Oluja“, koja se u toj zemlji slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i kao Dan hrvatskih branitelja.

Centralna svečanost povodom dvodnevnog obeležavanja „Oluje“ biće održana na stadionu fudbalskog kluba „Dinara“ u Kninu.

Najavljeno je i učešće predsednika vlade Andreja Plenkovića i nekih članova vlade, ali na toj manifestaciji ove godine neće biti predstavnika srpske nacionalne manjine, pošto potpredsednik hrvatske vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević ne ide u Knin.

Zbog epidemioloških mera, manifestacija će biti nešto drugačija nego prethodnih godina, a jedna od izmena je i da se centralna svečanost prebacuje sa centralnog gradskog trga u Kninu na stadion „Dinare“.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović odlikovao je sinoć na prijemu priređenom na kninskoj tvrđavi penzionisane generale nekadašnjeg Hrvatskog veća odbrane i Vojnu policiju HVO-a koji su delovali u BiH tokom rata.

U Srbiji se povodom godišnjice „Oluje“ svake godine održava Dan sećanja na žrtve i prognane Srbe.

Centralna svečanost ove godine održana je u zemunskom naselju Busije, u kojem uglavnom žive izbeglice iz Hrvatske.

U vojno-policijskoj akciji „Oluja“ koja je počela 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu ubijeno je skoro 2.000 Srba, a 220.000 ih je proterano.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.