U trendu

Hrvatska policija zaplenila 100 kilograma kokaina i uhapsila osam osoba

Hrvatska policija je danas saopštila da je u Luci Rijeka zaplenila 100 kilograma kokaina švercovanog iz Južne Amerike u Hrvatsku, i uhapsila osam osoba.

U akciji „NANA“ je droga nadjena u kontejneru sa 20 tona mešanog metalnog otpada.

Kokain je kupljen u Panami za 300.000 evra, a Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminal (USKOK) je saopštila da su osumnjičeni želeli da drogu prodaju u zemljama EU po ceni od 21.000 do 33.000 evra za kilogram.

Hapšenja su počela juče na području Hrvatske i Slovenije.

Medju uhapšenima je šestoro državljana Hrvatske od 39 do 59 godina, 48-godišnji državljanin Španije i 43-godišnjak s dvojnim državljanstvom BiH i Holandije.

Policija je na osnovu naloga sudije, pretražila stanove i automobile osumnjičenih.

„Utvrdjena je sumnja da su se osumnjičene osobe udružile u zločinačko udruženje radi krijumčarenja većih količina kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije, skrivenih u različitoj robi u komercijalnom, kontejnerskom prometu“, naveo je u saopštenju MUP Hrvatske.

Da bi napravili „paravan“ za šverc kokaina skrivenog u robi ili kontejnerima tokom 2017. godine, organizovali su dopremu kontejnera s robom beznačajne vrednosti iz država Južne Amerike u Evropu, koristeći firme sa sedištem u Hrvatskoj, navodi MUP.

Na osnovu naloga suda, policija je pretražila kontejner dopremljen u Luku Rijeka s 20 tona mešanog metalnog otpada i našla 100 paketa kokaina ukupne mase 100 kilograma.

Ranije je u sklopu iste akcije zaplenjeno 150 kilograma marihuane i 69.000 kutija švercovanih cigareta.

Kriminalistička istraga se nastavlja.

U akciju su uključene policije nekoliko evropskih država, kao i Paname, Kolumbije, američka agencija za borbu priotiv droga – DEA i Europol.

Policija je Kancelariji za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) podnela krivičnu prijavu protiv svih osumnjičenih.

USKOK je u zasebnom saooštenju potvrdio da vodi istragu u tom slučaju kojim je obuhvaćeno, kako navodi, devet osoba, medju kojima su šestorica Hrvata, dvojica Holandjana i jedan Španac.

Sumnja se da su od januara 2017. do marta 2018. godine, na području Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja EU formirali zločinačko udruženje radi prenošenja velikih količina kokaina iz zemalja Južne Amerike i njegove prodaje u zemljama EU po ceni od 21.000 do 33.000 evra za kilogram.

Prvoosumnjičeni je organizovao kupovinu velikih količina kokaina i nalaženje sigurnog načina za pomorski kontejnerski transportom u Hrvatsku, skrivajući ga s robom stvarno deklarisanoj u dokumentaciji tereta.

Drugoosumnjičeni je organizovao postupak carinskog pregleda dopremljenih „probnih kontejnera“ i delotvornost izbora legalnog tereta koji je služio kao „paravan“ za šverc kokaina.

Hrvatski portal 24sata je, pozivajući se na nezvanične informacije, objavio da je prvoosumnjičeni Stjepan Prnjat zvani „Eskobar“ koji je, po sumnjama Uskoka, drogu kupio u Panami, već osudjivan zbog istog krivičnog dela. U Italiji je osudjen na 10 godina i osam meseci zatvora, a u Zagrebu mu traje sudjenje zbog „pranja novca“ od prodaje droge.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.