Hrvatska poziva na promenu Izbornog zakona u BiH

ZAGREB – Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman pozvao je danas na izmene Izbornog zakona u BiH kojima bi se sprečilo nametanje predstavnika tamošnjim Hrvatima i garantovala prava manjinama, a što bi, kako je rekao, vodilo ka stabilnosti BiH i njenom približavanju EU.

„Promena Izbornog zakona trebalo bi da bude sastavni deo i bitan korak na putu zemlje ka političkoj stabilnosti. Nijedan politički ili drugi cilj ne može opravdati praksu koja se pojavila izbornim inženjeringom i koja je namerno dopustila uklanjanje legitimne političke zastupljenosti Hrvata u Predsedništvu BiH i drugim relevantnim političkim institucijama“, rekao je Grlić Radman na konferenciji u Neumu posvehenoj evroatlantskim reformama u BiH, prenosi Hina.

On je dodao da bi izmene Izbornog zakona trebalo da se dogode najkasnije u sledećih šest mesec, ikako bi se na sledećim izborima onemogućilo nametanje političkih predstavnika Hrvatima kao što je to slučaj sa sadašnjim članom BiH Predsjedništva Željkom Komšićem za kojega hrvatske stranke iz BiH tvrde da je dominantno izabran glasovima bošnjačkih birača.

„Uspešan završetak ovog procesa omogućiće Bosni i Hercegovini da prevlada svoje funkcionalne izazove i iskoristi svoj reformski potencijal na evropskom putu“, dodao je hrvatski šef diplomatije.

Po njemu, izmenama Izbornog zakona trebalo bi da se ukloni i diskriminacija prema manjinama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.