U trendu

Hrvatska spremna da prihvati izbeglu decu sa grčkih ostrva

SINJ – Hrvatska je spremna da prihvati deo dece koja u nehumanim uslovima žive u izbegličkim kampovima na grčkim ostrvima, rekao je u danas hrvatski premijer Andrej Plenković.

Veliki broj dece bez pratnje, koja su sama, bez roditelja, rođaka ili staratelja nalazi se u centrima na grčkim ostrvima, koji su poslednjih dana pod naletom dolaska novih migranata.

„Ne vidim da bi iko razuman mogao biti protiv toga da i mi pomognemo određenom broju dece koja žive u bitno drugačijim uslovima nego što žive naša deca“, rekao je Plenković novinarima u Sinju.

EU će o prebacivanju dece razgovarati nakon što grčka ostrva iduće sedmice obiđe komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

„Hrvatska je uvek pokazivala izrazito humanitaran pristup. I mi smo bili zemlja koja je imala prognane i koja je primila izbeglice, naročito iz BiH. Deci je potrebna posebna zaštita“, istakao je premijer Hrvatske koja trenutno predsedava EU.

O planu za izvlačenje dece bez roditeljske pratnje razgovaralo se na vanrednom sastanku ministara unutrašnjih poslova prošle sedmice u Briselu, jer je Grčka zatražila pomoć od ostalih članica.

„To je jedna od akcija koja je EU preduzela prema Grčkoj“, rekao je ministrar unutrašnjih poslova Davor Božinović, piše „Večernji list“, prenela je Hina.

Za razliku od obveznih kvota koje su pre bile propisane za zbrinjavanje izbeglica, to je potpuno samostalna odluka svake države i EU ne traži obavezivanje.

Istovremeno i dalje ostaje čvrst stav svih država EU da imigrante neće prihvatiti.

Kako bi se izbegla moguća zloupotreba statusa „deteta bez pratnje“, jer se deca ponekad koriste i kao sredstvo dobijanja azila porodice koja se ođednom pojavi, od komesarkie Johanson je zatraženo da se sprovede detaljna provera statusa svakog maloletnika bez pratnje, posebno onih koji će biti prebačeni u Evropu, navodi list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.