najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Hrvatska tipuje da im Vučić reši problem Hrvata u BiH

U političkom vrhu Hrvatske postoje razmišlja da bi srpski premijer Aleksandar Vučić mogao da odigra važnu ulogu u procesu pronalaženja rešenja koje bi osiguralo dva osnovna cilja vlasti u Zagrebu – otvaranje evropske perspektive za BiH i obezbeđenje ravnopravnosti tri konstitutivna naroda.

To je za Jutarnji list rekla neimenovana osoba za koju taj zagrebački dnevnik tvrdi da je već mesecima snažno angažovana u odnosima između Hrvatske i BiH.

Na pitanje da li misli da bi Vučić mogao da pomogne u traženju dugotrajnog rešavanja situacije u BiH, Jutarnji navodi da je od neimenovanog sagovornika dobio potvrdan odgovor i „prilično iscrpnu analizu“.

List na osnovu toga zaključuje da se ne radi o izdvojenom razmišljanju, nego ozbiljno pripremanoj ideji.

No, nepoznato je jesu li o tome već preduzeti kontakti s Beogradom ili tek treba da budu, pise dalje list.

Hrvatska, precizira neimenovani sagovornik, želi BiH kao suverenu državu s tri ravnopravna naroda.

„Rekli smo bez fige u džepu, da ćemo takvoj BiH pomoći u približavanju u EU i NATO-u, između ostalog jer je interes Hrvatske imati stabilnu državu s kojom imamo dugačku granicu. Ali već prilično dugo u BiH se smanjuju prava hrvatskog naroda, drugi biraju predstavnika Hrvata u Predsedništvu i svedočimo trendu koji nije prihvatljiv“, naveo je izvor lista.

Zbog toga je, dodao je, Hrvatska, posle 15 ili 16 godina, odlučila da vodi ozbiljnu i sistemsku politiku prema BiH, što nekima ne odgovara.

Posledica je, ističe, ovo podizanje optužnica, koje predstavlja klasičnu manipulaciju.

„Bakir Izetbegović želi da sve ostane kao što je bilo, i podignute su optužnice kako bi one postale predmet razgovora, a ne ono glavno, kako urediti BiH kao demokratsku državu”, ispričao je izvor Jutarnjeg.

Kao što je poznato, dodao je, ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir ovih je dana izjavio da se hrvatske vlasti konsultiraju s NATO-om i EU oko optužnica protiv bivših pripadnika HVO-a.

Sagovornik Jutarnjeg kaže da očekuje i puno veću angažiranst SAD-a nakon formiranja iduće predsedničke administracije – ali i Srbije.

Prema njegovu mišljenju, za razliku od Milorada Dodika, lidera Republike Srpske, Aleksandar Vučić nije zainteresovan za podelu BiH.

“Vučić je svestan da međunarodna zajednica ne dopušta podelu BiH, a i kada bi dozvolila, Dodik bi se brzo pretvorio u problem jer bi stekao status ujedinitelja srpskih teritorija. Nemojte zaboraviti da je Srbija supotpisnica Dejtonskog sporazuma, što znači da ima pravo i obvezu pridonositi miru i izgradnji BiH. Uz to, Vučiću na duži rok ne odgovara ni sadašnja situacija u kojoj se marginaliziraju Hrvati, jer nastaju dva entiteta – srpski i bošnjački – koji su u stanju neprekidnih tenzija. A tenzije u svakom trenutku mogu buknuti u sukob. Zato je i Srbiji interes da Hrvati budu ravnopravno sa Srbima i Bošnjacima i na taj način pridonesu balansu“, naveo je sagovornik Jutarnjeg.

Najzad, ističe, Hrvatska i Srbija, odnosno Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić pre nekoliko meseci potpisali su Subotičku deklaraciju, koja predstavlja temelj rešavanja problema među našim državama”, objasnio je taj državni dužnosnik.

Iako se zasad radi pre o razmatranju varijanti nego konkretnoj inicijativi, ideja da bi Vučić mogao postati adut Hrvata u BiH donedavno je bila nezamisliva. A sada je u opticaju u visokim dipomatskim i političkim krugovima, navodi Jutarnji.

(Tanjug)

1 komentar
  1. milanovicsrbin

    vučići adut hrvata, sve je rečeno

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike