U trendu

Hrvatska traži izmenu izbornog zakona u BiH

BRISEL, 30. marta ( Tanjug) – Hrvatska je pred raspravu Saveta ministara spoljnih poslova o Zapadnom Balkanu, koja je zakazana za april, u nezvaničnom dokumentu zatražila od EU da poseban fokus stavi na BiH.

Deo dokumenta, u formi tzv. ”preporuka” odnosi se na ”hitnu” izmenu izbornog zakona u BiH.

”Mora se osigurati da sledeći izbori u BiH budu sprovedeni u skladu sa evropskim standardima, a na osnovama preporuka posmatračke misije OEBS i Venecijanske komisije, i da se odmah krene u reformu izbornog zakona kako bi se izbegle buduće manipulacije izbornog procesa”, navodi se u tekstu.

Ovo nije prvi put da predstavnici zvaničnog Zagreba u Briselu insistiraju na izmeni izbornog zakona u BiH uz ocenu da postojeće odredbe dozvoljavaju nametanje predstavnika tamošnjim Hrvatima.

Zvanični Zagreb dodaje da bi se time doprinelo i garantovanju prava manjina u BiH kao i stabilnosti te zemlje i približavanju EU-u.

“Promena Izbornog zakona trebalo bi da bude sastavni deo i bitan korak na putu BiH ka političkoj stabilnosti. Nijedan politički ili drugi cilj ne može opravdati praksu koja se pojavila izbornim inženjeringom i koja je namerno dopustila uklanjanje legitimne političke zastupljenosti Hrvata u Predsedništvu BiH i drugim relevantnim političkim institucijama“, poručio je ministar spoljnih poslova Hrvatske, Gordan Grlić Radman, na konferenciji posvećenoj evropskoj perspektivi BiH, održanoj u Neumu 18. marta.

Dokumentom predstavljenim zemljam članicama EU, Hrvatska, ukazuje da bi do izmene Izbornog zakona trabalo ”hitno” doći, dok se među zvaničnicima u Zagrebu pominje termin od šest meseci.

Hrvatske stranke iz BiH su stava da je trenutni hrvatski član Predsedništva BiH, Željko Komšić, zapravo ”nametnutno” rešenje hrvatskoj manjini u zemllji jer je, kako tvrde, izabran glasovima bošnjačkih birača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.