U trendu

Hrvatska traži od Blinkena da se angažuje oko BiH

BERLIN – Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman zatražio je u Berlinu od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da se SAD dodatno angažuju oko izborne reforme u BiH i upozorio da bi u suprotnom moglo doći do radikalizacije u toj zemlji.

„Američkom državnom sekretaru sam preneo našu veliku zabrinutost zbog propuštene šanse da se promeni izborni zakon BiH. Upozorio sam i na moguću radikalizaciju situacije nakon izbora“, rekao je Grlić Radman novinarima, preneo je portal Index.hr.

On je dodao da je Blinkena zamolio za još jaču prisutnost i pomoć da se bošnjački lideri dogovore sa hrvatskim predstavnicima o pravilima za izbore koji se održavaju u oktobru.

Dvojica zvaničnika učestvovala su na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova država članica NATO, koje su ponovo podržale Ukrajinu u borbi protiv Rusije.

„Svi ministri su ponovo iskazali solidarnost u pomoći i izrazili spremnost za jačim angažmanom ne samo pojedinih zemalja članica nego i celokupnog NATO“, rekao je Grlić Radman.

On je istakao da NATO nije deo sukoba, ali da podržava pravedni i obrambeni rat Ukrajine.

Šef hrvatske diplomatije je u razgovoru sa zamenikom glavnog sekretara NATO Mirčom DŽoanom izrazio punu podršku nastojanjima Finske i Švedske za članstvo u NATO.

„Razgovarali smo i o brzini procedure i verujem da bi se to pitanje moglo rešiti i pre samita NATO krajem juna u Madridu“, rekao je Grlić Radman.

On je ponovio da veruje da će se dvoumljenje koje je oko članstva Finske i Švedske izrazila Turska uskoro rešiti u razgovorima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar