Hrvatska vojska u Poljskoj na vojnoj vežbi NATO

VARŠAVA – Pripadnici 7. hrvatskog kontingenta (HRVCON) koji učestvuju u NATO aktivnosti pojacane Prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence) u Poljskoj u sastavu Borbene grupe-Poljska (BG-P), sproveli su prvo raketno gadanje iz
baterije samohodnih višecevnih lansera raketa (SVLR) 122mm „VULKAN“, saopšteno je danas iz hrvatskog ministrarstva odbrane.

Raketnom gađanju prisutvovali su štabni oficiri komande BG-P, komandanti četa Borbene grupe i komanda rumunskog kontingenta, koji su imali priliku da se direktno uvere u sposobnost i uvežbanost hrvatskog kontingenta, navodi se u saopštenju koje prensi agencija Hina.

Komandant 7. HRVCON, major Ivo Koščević, čestitao je vojnicima na uspešnom gađanju naglasivši da je ono sprovedeno u izrazito zahtevnim zimskim uslovima.

Proteklih nedelja 7. HRVCON sprovodio je redovnu obuku na veoma niskoj temperaturi koja je dosezale i do -20 stepeni, a visina snega bila je 30 do 40 centimetara.

Takvi vremenski uslovi predstavljaju izazov u sprovođenju obuke, dok s druge strane pružaju jedinstvenu priliku za uvežbavanje jedinica, ističe se u saopštenju htvatskog ministarstva.

Međunarodnu Borbenu grupu, koja učestvuje u NATO aktivnosti ojačane Prednje prisutnosti, čine pripadnici oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Rumunije i Hrvatske.

Pripadnici Oružanih snaga SAD u BG-P učestvuju sa „Strajker“ jedinicom, britanske Oružane snage doprinose mobilnim izviđačkim snagama, protivvazdušna odbrana BG-P zadatak je rumunskih snaga, dok hrvatska jedinica doprinosi vatrenoj moći Borbene grupe baterijom samohodnih višecevnih lansera raketa (SVLR) 122mm „VULKAN“, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.