U trendu

Hrvatski državni vrh čestitao Božić, posebna poruka vernicima pogodjenim potresom

Hrvatski državni vrh uputio je čestitku pravoslavnim vernicima povodom predstojećeg Božića, posebno istakavši gradjane u zemljotresu pogodjenim mestima na Baniji.

„Svima njima koji radost Božića ne mogu dočekati u svojim domovima i sa svojim porodicama pružimo nesebično ruku dobrote, dajmo nadu i potvrdimo ljubav prema svakom čoveku kao najvažniju poruku Božića. Neka i ovaj praznik bude još jedna prilika da pokažemo iskrenu solidarnost s našim ljudima u nesreći koja će kod njih pobuditi optimizam i veru da dolaze mirnija i sigurnija vremena“, napisao je predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Milanović je istakao da su sada najpotrebniji tolerancija i medjusobno razumevanje.

„Humanost i veliko srce koje Hrvatska pokazuje u najtežim trenucima daje veru da ćemo svi zajedno znati složno i odgovorno graditi dobro društvo koje će sutra biti na ponos svih gradjanki i gradjana“, napisao je hrvatski predsednik i čestitao Božić uz tradicionalni pozdrav „Mir Božji, Hristos se rodi“.

Premijer Andrej Plenković poželeo je vernicima da, iako se moraju odreći tradicionalnih običaja druženja, proslave Božić u duhu zajedništva i solidarnosti, u mislima na bližnje, porodicu i prijatelje.

„Osnaženi božićnim duhom mira, radosti i medjusobne tolerancije pomagaćemo našim sugradjanima, posebno onim najugroženijima koji su ostali bez svojih domova i bez crkava da što pre obnove svoj razrušeni kraj“, napisao je premijer.

Srpsko narodno vijeće obeležilo je Badnji dan kod oštećene Crkve svetog Nikole na pravoslavnom groblju u Petrinji, gradu koji je teško stradao u zemljotresu pre osam dana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.