Hrvatski mediji o mogućoj poseti Pape Beogradu

Analizirajući niz događaja i susreta crkvenih velikodostojnika na relaciji Vatikan-Beograd-Zagreb, zagrebački Jutarnji list danas špekuliše sa mogućim dolaskom pape Franje u Beograd.

Prema Jutarnjem, mogućnost dolaska pape u Beograd proizlazi iz nekoliko susreta, poseta, kao i, kako kažu, zanimljivih nastupa koji skreću pažnju.

U te aktivnosti ubrajaju posetu, sredinom oktobra, apostolskog nuncija u Hrvatskoj, monsinjora Dorđo Lingve požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću, da bi nuncije zatim za javnost pomalo, prema tumačenju lista, nenadano, zajedno sa njim i pakračko-slavonskim episkopom Jovanom Ćulibrkom posetio Jasenovac i u tamošnjoj mesnoj crkvi Sv. Nikole predvodio ekumensku molitvu.

Istovremeno je, dodaju, u poseti zagrebačkom nunciju bio i apsolutski nuncij u Beogradu Lućijano Suriani.

Zanimljivim smatraju i to što je početkom novembra papa Franja dao intervju beogradskoj Politici, što, kako navode, mnogi vide kao najavu njegove posete Beogradu, ali i uz napomenu da se „naravno ne zna kada bi se ona mogla dogoditi“.

Kao argument navode i to da papa Franja odavno želi da poseti Beograd zbog, kako kažu, njegove ekumenske politike, pogotovo uspostavljanja saradnje i veze sa pravoslavljem, a SPC se, uz Rusku pravoslavnu crkvu, smatra vrlo jakom i uticajnom.

Koliko je Srbija važna za papu Franju videlo se, piše list, u maju prošle godine kada je u intervjuu Politici kardinal Pjetro Parolin „eksplicitno zatražio pravoslavno-katoličku saradnju“.

Svemu dodaju i nedavni intervju nadbiskupa beogradskog Stanislava Hočevara, koji je o mogućoj poseti pape rekao da Parolin nije bio u Srbiji radi pripreme papine posete, ali je, navode, dodao da je „normalno da Sveti Otac želi da dođe u Beograd“.

Među otežavajućim okolnostima papine posete Beogradu navode da ona ne može biti realizovana bez saglasnosti Ruske pravoslavne crkve, a pogotovo, kako kažu, dok je na čelu SPC patrijarh Irinej.

Ocenjuju da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne bi imao ništa protiv papine posete, ali bi, kažu, o tome morao da se dogovori sa vrhom SPC-a.

Inače, aktuelni, kao i prethodni papa je do sada dobio više poziva od srpskih zvaničnika da poseti Beograd, ali se tome protivi SPC, a Jutarnji najveću prepreku vidi u patrijarhu Irineju, uz podsećanje da je on sad na lečenju od korona virusa i tvrde da se u SPC već mesecima navodno spekuliše o njegovom nasledniku.

Kao tri nezaobilazna kandidata navode episkopa bačkog Irineja Bulovića, vladiku pakračko-slavonski Jovana Ćulibrka i zagrebačkog mitropolita Porfirija Perića.

Eventualnu posetu pape Beogradu Jutarnji dovodi u vezu i sa pitanjem proglašenja Alojzija Stepinca svetim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.