Hrvatski ministar: Tražimo izvinjenje i objašnjenje vlasti u Srbiji

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas da Hrvatska traži izvinjenje Srbije kojoj je uputila protestnu notu pošto je poverenik za Hilandar Miloš Stojković emitovao video u kojem se na kninskoj tvrdjavi govori da je Knin srpski i okupiran.

„Očekujemo odgovor, adekvatnu reakciju, izvinjenje i objašnjenje vlasti u Srbiji na dogadjaj koji se zbio u Kninu“, rekao je Grlić Radman novinarima u Zagrebu i dodao da je hrvatski ambasador jutros preneo protestnu notu Beogradu.

Hrvatsko ministarstvo sinoć je reagovalo na Stojkovićev video objavljen na Fejsbuku u kojem se Knin naziva „okupiranim srpskih područjem“, veliča samoproglašena „Republika Srpska Krajina“ i izražava želja da se s kninske tvrdjave ponovo vijori srpska zastava.

Ministarstvo je u saopštenju najoštrije osudilo „skandalozan čin“ člana delegacije predvodjene državnim sekretarom u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Srbije tokom posete Hrvatskoj i poruke „kojima se na najgrublji način vredja“ Hrvatska i promovišu „poražene velikosrpske ideje“.

Navedeno je da je s objavom na društvenim mrežama upoznata i policijska uprava šibensko-kninska koja provodi uvidjaj da bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti koje će definisati dalje preduzimanje mera i radnji iz nadležnosti policije.

Reakcija je usledila pošto su hrvatski mediji objavili sporni video sa Stojkovićevog Fejsbuka. Video je u medjuvremenu obrisan, ali ga je sačuvao i objavio portal ŠibenikIn.

U razgovoru za taj portal, Miloš Stojković je demantovao da ima ikakve veze s videom koji je objavljen na njegovom Fejsbuku i dodao da ga je neko označio u objavi. On je takodje rekao da glas koji se čuje na snimku nije njegov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.