U trendu

Hrvatski pomorci spasili 4 jedriličara i psa na Atlantiku

ZAGREB – Brod čiji je kapetan Riječanin Ivan Veršić spasio je četvoro jedriličara od oluje na Atlantiku blizu brazilske obale, prenose hrvatski mediji.

Akcija spašavanja odigrala se 10. januara kada je brod MV Sunda dobio obaveštenje da jedrilica dužine 11,4 metra s četiri člana posade i malim psom francuskim buldogom pluta zbog gubitka pogona.

Kako se navodi, jedrilica je nošena jakim istočnim vetrovima i talasima visine četiri metra, prenosi hrvatski Novi list.

„Uspostavili smo kontakt putem VHF radija i saznali da je s posadom sve u redu, jedino što su umorni. Dogovorili smo odlaganje spašavanja za sledeće jutro zbog vremenskih neprilika i noći“, objasnio je kapetan Veršić.

Zbog lošeg vremena posada je bila prisiljena da pet puta prekida akciju.

Spašeno je troje francuskih državljana: majka, otac i 16-godišnje dete, kao i portugalska državljanka koja je bila i skiperica jedrilice.

Jedrilica je napuštena, a posada se u petak popodne iskrcala u obližnjoj brazilskoj luci, posle čega je brod MV Sunda nastavio putovanje Amazonom uzvodno.

Osim kapetana Veršića, na brodu su još dvojica hrvatskih oficira, koji su zajedno s filipinskom posadom učestvovali u spasavanju.

(Tanjug)

Napišite komentar