U trendu

HRW: Hrvatska ilegalno i nasilno vraća migrante u BiH

ZAGREB – Hrvatska policija vraća migrante nazad u Bosnu i Hercegovinu, u nekim slučajevima i nasilno, ne dajući im priliku da zatraže azil, objavila je u utorak organizacija Human Rights Watć (HRW).

Ta organizacija razgovarala je s 20 ljudi, a oni su otkrili da ih je hrvatska policija deporovala u Bosnu i Hercegovinu bez procesuiranja njihovih slučajeva, nakon što ih je uhapsila na hrvatskoj teritoriji, prenosi Hina.

Njih šesnaestoro, među njima i žene i deca, tvrde da ih je policija tukla pendrecima i udarala, ukrala im novac i otela ili uništila mobilne telefone.

Ovi izveštaji pridružuju se sve većem broju dokaza o zloupotrebi hrvatske policije na granicama, zaključuje HRW.

Ova organizacija u decembru 2016. dokumentovala je, kako navodi, slična zlostavljanja hrvatskih policajaca na granici sa Srbijom.

Kabinet Visokog komesara UN za izbeglice (UNHCR) u avgustu ove godine objavio je kako je primio informacije da je Hrvatska od početka godine u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu vratila 2.500 migranata, ponekad nasilno i uz krađu njhove imovine.

Premijer Andrej Plenković je u septembru, odgovarajući na poziv poverenika Saveta Evrope za ljudska prava da istraži te optužbe, odbacio da je došlo do zloupotreba, te je doveo u pitanje izvore tih informacija, piše HRW.

Hrvatska s BiH ima bilateralni sporazum o vraćanju migranata koji joj dopušta da šalje nazad državljane trećih zemalja bez prava boravka u državi.

Nijedna od osoba koje je HRW ispitao, međutim, nije prošla službenu proceduru pre nego što su vraćeni preko granice.

Vraćanje tražitelja azila preko granice bez razmatranja njihovih slučajeva protivno je zakonu o azilu Evropske unije, Povelje EU o osnovnim pravima i UN-ovoj Konvenciji o statusu izbeglica iz 1951. godine, naglašava HRW.

Evropska komisija treba da pozove Hrvatsku, članicu EU, da zaustavi i istraži vraćanje tražitelja azila u BiH i tvrdnje o nasilju nad njima. Isto telo bi trebalo da pokrene pravni proces protiv Hrvatske zbog kršenja evropskih zakona, dodaje HRW.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.