U trendu

I Slovenija u kampanji protiv onlajn zlostavljanja dece

LJUBLJANA – Slovenačka policija udružila se sa Europolom i policijskim snagama sa Zapadnog Balkana u kampanji protiv onlajn zlostavljanja dece i mladih u regionu, koja počinje ove nedelje, a u kojoj učestvuje i policijske snage iz Srbije.

U ovoj kampanji, između ostalih, učestvuju policijske snage iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Severne Makedonije, a kampanjom se prenosi poruka da u zajedničkoj borbi za sprečavanje, otkrivanje i istragu zloupotrebe na mreži nema granica, prenosi agencija STA.

Agencija STA navodi da policijski istražitelji već zvanično i nezvanično sarađuju, razmenjuju primere najbolje prakse, sprovode zajedničku obuku i pružaju prekograničnu pomoć u istragama u kojima su počinilac i žrtva iz različitih zemalja.

Jedan od prioriteta slovenačkog predsedavanja EU, između ostalog je i prevencija i istraživanje seksualnog zlostavljanja dece, kao i proširenje policijske saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana u ovoj oblasti.

Kampanja treba da dovede do zaključaka da seksualno zlostavljanje i iskorišćavanje dece predstavljaju kršenje osnovnih ljudskih prava.

Slovenačka policija je saopštila da je potražnja za slikama seksualnog zlostavljanja dece porasla za četvrtinu tokom pandemije, jer su ljudi više vremena provodili za računarima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.