U trendu

Ifimes: Otvoreni Balkan mirovni projekat za 21. vek

LJUBLJANA – Trojica lidera Srbije, Severne Makedonije i Albanije su, videvši nezainteresovanost EU za proširenje, pokrenuli vizionarsku inicijativu Otvoreni Balkan i preuzeli sudbinu u svoje ruke, ocenjuju stručnjaci Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

IFIMES je povodom postizanja sedam sporazuma kojim će biti omogućen slobodan protok roba, kapitala i radne snage između ovih zemalja, ocenio da su Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev shvatili da je ekonomski prosperitet nezamisliv bez izgrađenih dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje.

Analitičari smatraju, da je „Otvoreni Balkan“ balkanska regionalna inicijativa za 21. vek i da su suočavanje sa pandemijom kovid-19 i aktuelna energetska kriza pokazali šta znači međusobna saradnja i solidarnost.

„Zemlje zapadnog Balkana moraju uspostaviti snažnu političku, ekonomsku, naučnu, kulturnu, sportsku i svaku drugu saradnju i da zajednički nastupaju prema EU kao grupa zemalja sa jasno definisanim zahtevima i interesima. Kada se radi o proširenju EU potrebno je precizirati kada će zaista doći do proširenja, jer EU ne može unedogled odlagati proširenje. Pri tome je važno naglasiti da regionalna saradnja ne znači da su zemlje regiona odustale od svog evropskog puta i članstva u EU“, navodi se u analizi.

Ističe se da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao sve na zapadnom Blakanu da pristupe „Otvorenom Balkanu“, uz sve razlike koje postoje po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova.

„U delovanju inicijative ‘Otvoreni Balkan’ kao iskustvo može poslužiti saradnja u okviru tzv. Višegradske grupe država (Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka), koje vrlo često zajednički nastupaju u okviru EU sa jasno izraženim zahtevima i stavovima, jer jedinstven glas ima više šanse da bude uvažen“, navodi se u analizi IFIMES-a.

Konstatuje se da premijer Kosova Aljbin Kurti i crnogorski predsednik Milo Đukanović imaju stav da je „Otvoreni Balkan“ pokušaj stvaranja četvrte Jugoslavije i velike Srbije. „Iznenađuje činjenica da sličnu poziciju zauzima i aktuelna crnogorska vlada, koja još uvek nije napravila jasan otklon od politike i stavova Mila Đukanovića. Jedan deo političkih čelnika u regionu smatra, da se čak radi o stvaranju velike Albanije“, piše u analizi.

„‘Otvoreni Balkan’ je mirovni projekat i predstavlja izbor između prošlosti i budućnosti. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na samitu u Tirani rekao da je potrebno manje razmišljati o prošlosti, a više o budućnosti. U to je potrebno uveriti Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru“, zaključuje IFIMES.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.