U trendu

IGC podneo krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika zbog negiranja genocida

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGC) podneo je krivičnu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici protiv Milorada Dodika, člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, prenela je danas N1 BiH.

Stupanjem na snagu odluke o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine prvi put imamo pravni osnov i zakonsko uporište da se prijavljuju oni koji javno negiraju genocid u Srebrenici, navode iz IGC i dodaju da je Dodik „svojim postupanjem… sa ciljem izazivanja medjunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svesno i namerno javno negirao genocid u Srebrenici, koji je utvrdjen pravosnažnim presudama medjunarodnih i nacionalnih sudova“.

U krivičnoj prijavi se dodaje da je osumnjičeni tako naneo bol preživelim žrtvama genocida, degradirao sudsku, naučnu i istorijsku istinu o genocidu, omalovažio pravdu i ponizio medjunarodno pravo i medjunarodne institucije.

IGC je Tužilaštvu BiH predao materijalni dokaz o najmanje tri javna negiranja genocida u Srebrenici od strane Milorada Dodika posle stupanja na snagu odluke o dopuni Krivičnog zakona BiH, piše u prijavi.

Navodeći da „postoji osnovana sumnja“ da su „u javnom delovanju Milorada Dodika ostvarena sva bitna obeležja krivičnog dela iz odredbe člana 145a stav (3) Krivičnog zakona BiH“ IGC traži od Tužilaštva BiH „da preduzme sve Zakonom predvidjene radnje i aktivosti te protiv osimnjičenog pokrene krivični postupak“.

Zagovaranjem negiranja genocida Dodik celom srpskom narodu nameće kolektivnu krivicu mada on to predstavlja kao odbranu nacionalnog interesa, navodi se u saopštenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Krivični zakon BiH predvidja zatvorsku kaznu od šest meseci do pet godina za onoga ko „javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin utvrdjen pravosnažnom presudom u skladu s Poveljom Medjunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. avgusta 1945. ili Medjunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili Medjunarodnog krivičnog suda ili suda u BiH, a usmereno je protiv grupe osoba ili člana grupe odredjene s obzirom na rasu, boju kože, veroispovest, poreklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.