Ikona pohranjena u sefu Dodikovog kabineta

SARAJEVO – Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija predao je danas ikonu koju je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu i ona je pohranjena u sefu Dodikovog kabineta.

Iz Kabineta su u izjavi za Srnu rekli da, uprkos tome što se nastavlja sa raznim insinuacijama i iznošenjem neistina u vezi ikone, iz Ambasade Ukrajine nisu dobili tražene informacije.

„Ambasadi Ukrajine u BiH obratili smo se preko Ministarstva inostranih poslova u Savetu ministara, ali još nismo dobili nikakve dokaze na osnovu kojih zasnivaju svoje tvrdnje da je ikona kulturna baština te zemlje, niti da se nalazi na listi otuđenih artefakata“, rečeno je iz kabineta Dodika, renela je RTRS.

Kabinet je, dodaje se, ranije zatražio od Ambasade Ukrajine u BiH da navedu relevantne informacije u vezi sa ikonom koja je poklonjena šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu prilikom nedavne posete Istočnom Sarajevu.

Zatraženo je da pojasne na osnovu čega baziraju tvrdnje da je ikona kulturna baština ove zemlje, da iznesu relevantne dokaze koji nisu bazirani na internet izvorima, kao i da objasne i predoče dokaze kome i u kojem periodu je ona pripadala ukoliko ih poseduju.

Prema saznanjima Kabineta, predmetna ikona se ne nalazi ni na jednoj listi zaštićenog, izgubljenog ili otuđenog kulturnog blaga niti jedne zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.