U trendu

Iljir Meta novi predsednik Albanije

Parlament Albanije izabrao je danas kandidata vladajuće koalicije Iljira Metu za predsednika države nakon što je vlast odustala od postizanja konsenzusa s opozicijom koja odbija dijalog.

Za izbor Mete, kojeg je kandidovala vodeća Socijalistička partija premijera Edija Rame, glasalo je 87 poslanika, a protiv su bila dva.

Meta je do sada bio predsednik parlamenta koji ima 140 mesta, a za izbor mu je bila potrebna podrška 71 poslanika.

On je izabran u četvrtom krugu glasanja, a u prethodna tri kruga, održana ove i prošle nedelje, nije bilo predloženih kandidata pošto je vladajuća leva koalicija želela da u vlasti učestvuje i opozicioni desni centar kako bi se postigao širi konsenzus u zemlji.

Meta (48), koji je bio jedini predložen kandidat, vodja je Socijalističkog pokreta za integraciju, stranke koja je manji partner u vladajućoj koaliciji.

„Daću sve od sebe da opravdam poverenje koje ste mi ukazali, da (služim) svim gradjanima Albanije, Ustavu Albanije, najvažnijim interesima stabilnosti i bezbednosti zemlje i njene evropske budućnosti“, rekao je Meta posle izbora za predsednika.

Meta, kojem je na izboru prva čestitala ambasada SAD u Tirani, zvanično će preuzeti funkciju od dosadašnjeg predsednika Bujara Nišanija u julu.

Predsednička funkcija u Albaniji je pretežno ceremonijalna, a predsednik može da bude biran najviše dva puta na period od pet godina.

Meta (48) je od 2013. godine bio predsednik parlamenta, sa 30 godina postao je najmladji albanski premijer u istoriji, a obavljao je i funkcije ministra spoljnih poslova i ekonomije Albanije.  

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.