U trendu

Incident prekinuo sednicu Skupstine Crne Gore

Sednica Skupštine Crne Gore na čijem je dnevnom redu izbor vlade izbornog poverenka, prekinuta je danas zbog verbalnog incidenta u skupštinskoj sali.

U trenutku kada je poslanicima trebalo da se obrati premijer Milo Djukanović, ustali su poslanici opozicionog Demokratskog fronta (DF) i uzvikivali „Milo lopove, Milo lopove!“.

Premijer je uzvratio sa „Bravo kreteni!“, posle čega je predsednik Skupštine Ranko Krivokapić prekinuo zasedanje.

Skupština u napetoj amosferi radi od početka nedelje, od kako raspravlja o vladi izbornog poverenja i od kada se u skupštinske klupe posle višemesečnog bojkota vratio Demokratski front.

Skupština raspravlja o vladi izbornog poveranja, u koju je ušao deo opozicije i koja treba da pripremi parlamentarne izbore planirane za 9. oktobar.

Dogovorom vlasti i opozicije u vladi izbornog poverenja opoziciji su pripala četiri ministarska i potpredsedničko mesto i to u resorima u kojima je moguće smanjiti zlupotrebe državnih resursa u izborne svrhe.

Djukanović je trebalo da se obrati povodom izbora novih ministara iz redova opozicije, a koje su kandidovali Socijaldemokratska partija, Demos i URA, stranke koje su deo dogovora sa vladajućom Demokratskom partijom socijalista.

U radu vlade neće učestvovati opozicione Socijalistička narodna partija (SNP) i Demokratski front (DF).

Front se posle višemesečnog bojkota vratio u Skupštinu i oštro kritikuje deo opozicije koji se dogovorio sa Djukanovićem, optužujući je „izdaju“.

Crna Gora koja je otvorila 22 poglavlja u pregovorima sa EU i na pragu je članstva u NATO, i dalje se suočava sa ozbiljnim sumnjama u regulanost izbora, a takve sumnje notirane su u izveštajima Unije i GREC-a.

Sumnje u kupovinu ličnih karata, dupli birači, stranačko zapošljavanje uoči izbora i druge zloupotrebe državnih izbora kulminirali su aferom „Snimak“ uoči poslednjih, predsedničkih izbora 2013. godine, ali ta afera nije dobila epilog na sudu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.