U trendu

Incident u Ulcinju: Albanci sprečili Amfilohija da služi liturgiju u Svaču

Mitropolitu crnogorsko primorskom i sveštenstvu zabranjeno je održavanje liturgije na temeljima Crkve Svetog Jovana Krstitelja na Svaču u Ulcinju, a kako su rekli iz MUP-a Crne Gore, to je učinjeno iz više razloga, prenosi portal CDM.

Kako se navodi, policija je zabranila održavanje ovog skupa na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču, koje je kulturno i arheološko dobro Crne Gore, zato što nije blagovremeno prijavljen, zbog obraćanja Ministarstva kulture – Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Nacionalnog saveta Albanaca kao i iz razloga što su postojale operativne informacije da može doci do narušavanja javnog reda i mira.

Kako objašnjavaju, zabrana je zasnovana na zakonu, te je Mitropolija crnogorsko-primorska liturgiju održala na dvadesetak metara od ove lokacije, a posle liturgije sveštenstvo MCP se razišlo.

Kako se navodi, policija je preventivno delovala, i nije bilo incidenata.

Iz MCP, međutim, tvrde da je grupa od dvadesetak Albanaca predvođena Hadžijom Sulejmani, odbornikom Demokratske partije ulcinjske vladajuce koalicije, jutros pokušala da spreči mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija da sa sveštenstvom i vernicima služi Svetu liturgiju na temeljima Crkve Svetog Jovana Krstitelja na Svaču u Ulcinju.

Intervenisala je i policija i obezbedila da mitropolit Amfilohije dođe do crkve, ali ne i da uđu na temelje Hrama “gde je bilo predvideno služenje Svete službe Božije”, kažu iz MCP.

Juče su iz ulcinjske Opštine pozvali sve građane na očuvanje građanskog sklada, tolerancije i suživota u toj opštini.

Povodom ove posete Amfilohija na arheološkom mestu Sas (Opština Ulcinj), Nacionalni savet Albanaca obratio se nadležnim organima Crne Gore uključujući i predsedniku i premijeru, preneo je CDM.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.