najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Incko: Članice PIC-a, osim Rusije, traže poštovanje odluka Ustavnog suda BiH

Visoki predstavnik Valentin Incko izjavio je večeras da su se članice Upravnog odbora Saveta za primenu mira (PIC) u BiH, izuzimajući Rusiju, složile da se „odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati“, jer je ta pravosudna institucija deo Dejtonskog sporazuma koji su potpisali predstavnici Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Sve zemlje članice PIC-a istakle su da entiteti nemaju pravo na samootcepljenje, koje bi eventualno moglo proizaći iz najavljenog referenduma u RS o državnom sudu i tužilaštvu, te da PIC izražava poštivanje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

Incko je kazao da se u PIC-a nije raspravljao o odluci Ustavnog suda BiH, jer ona još nije objavljena u konačnom obliku, ali je dodao da je su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće.

Na pitanje novinara zašto sudijama strancima u Ustavnom sudu BiH nije ukinut mandat ni dvadeset godina posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma, on je rekao da su „strane sudije imale svoj mandat i mandat je bio produžen odlukom domaćih političara, pet godina posle njihovog imenovanja“.

„Strane sudije su imenovane zbog toga da ne pripadaju ni jednom narodu. Predsednik Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu imenuje sudije (u Ustavnom sudu BIH), čime je garantovana objektivnost i nepristrasnost“, ocenio je visoki predstavnik.

Prema njegovim rečima, „pravo je uvek isto, ljudska prava su ista, bilo koji da je sudija“.

„Standardi koji postoje u svetu važe za sve, svejedno ko je sudija“, dodao je Incko.

Upitan da li je PIC zauzeo stav o najavama iz RS o referendumu povodom Dana RS, on je naveo da je na sastanku razgovarano samo o tome kada i kako se može vršiti referendum i tu postoji jednoglasnost da se referendum može vršiti samo u okviru  nadležnosti.

Prema njegovim rečima, svako može imati referendum, ali u okviru svojih nadležnosti.

„Ne može niži nivo vlasti imati referendum o višem nivou vlasti. Ako neko želi menjati Ustav, potrebna je saglasnost sva tri naroda“, dodao je Incko.

Visoki predstavnik je još rekao da nije razgovarano o tome šta će OHR uraditi ukoliko se RS ogluši na preporuke.

Incko je dalje kazao da nadležni organi BiH nisu prestali da rade na ispunjavanju zadataka iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, posebno isitčući vrednim delovanje Oružanih snaga BiH.

„Ove godine obeležavamo 20. godišnjicu Dajtonskog sporazuma. Glavna tačka bila je procena njegove konotacije, kao i izvučene pouke iz dvadeset godina. Došlo je do velikih pomaka domaćih organa vlasti, ali i međunarodnih organizacija koje su radile na provođenju sporazuma“, naveo je visoki predstavnik.

(Beta)

1 komentar
  1. Milan

    A zašto Srbin ili Hrvat ne mogu da budu sudije u Austriji ili Sloveniji? Pa ljudska prava su svuda ista!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike