U trendu

Index: Plenkovića iznervirali novinari pitanjem o Pupovcu

ZAGREB – U hrvatskom parlamentu se danas vodio pravi verbalni rat između premijera Andreja Plenkovića i predstavnika opozicije, tokom Aktuelnog sata, a pitanja na koja je morao da odgovara su se pre svega odnosila na lidera SDS S Milorada Pupovca i zahtev veterana da se izjasni o Domovinskom ratu, najave protesta u organizaciji vukovarskog gradonačelnika i o, kako prenosi portal Index.hr, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Nakon saborske sednice u holu su ga sačekali novinari sa pitanjima, a najviše ga, navodi se, kada su ga pitali za Pupovca.

Optuživši novinare da se ponašaju kao neki opozicionari i da manipulišu, rekao je:

„Nemojte biti manipulativni, to je jako važno da kao novinar vi to ne radite. Stvar je sabora da odrejuje koje će teme biti u redu. Ni u gorim fazama komunizma nije bilo da se raspravlja o tome šta ko od poslanika misli“, rekao je Plenković.

On je dodao da je u kontaktu po nizu tema sa Pupovcem, čija stranka podrža aktuelnu vlast HDZ-a, po nizu tema.

Plenović je rekao da neće ići na protest u Vukovar, 13. oktobra jer, kako je rekao, smatra da je to manipulacija žrtvama.

Index piše da Plenović, međutim, nije hteo da kaže ko to manipuliše.

„Ma kakav protest. Protest protiv koga? Protiv koga je usmeren protest? On kaže proteste protiv koga? Ministarstva pravosuđa, policije, tužilaštva? Da ja kao premijer protestujem protiv institucija? DORH je nezavisan i samostalan, policija takođe deluje prema zakonu, a ne prema nalozima. Jasan stav i mene i vlade je da ratne zločine treba istražiti, procesuirati i, ako se dokaže krivica, osuditi“, rekao je Plenković i dodao da Direkcija policije posvećeno radi na tome.

Premijer smatra, kako kaže, da jasno teba odvojiti temu o kojoj postoji konsenzus od one oko koje pokušaj manipulacije i zloupotrebe, a koja najviše pogađa one ranjive koji su sve izgubili.

Inače, ovo je bila prva sednica jesenjeg zasedanja hrvatskog parlamenta, nakon dvomesečne pauze. Sednica je od samog starta bila veoma burna, a na samom početku zastupnik opozicionog Mosta, Miro Bulj, je pokušao da zatraži pauzu s demagoškim obrazloženjem u kojemu je Plenkovića napadao preko Milorada Pupovca, ali s obzirom na, kako navodi Index, poznate Buljeve retoričke mogućnosti, on je zapravo rekao da premijer odbija “tematsku sednicu o ratnim zločinima hrvatskog sabora”, umesto “tematsku sednicu hrvatskog sabora o ratnim zločinima”.

To, kako se navodi, znači da je Bulj izvalio kako postoje “ratni zločini hrvatskog sabora” te da Plenkoviću zamera što odbija sednicu o toj temi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar