Index: Uprkos sudskoj odluci, Tompson ponovo kliče ZDS

ZAGREB – Hrvatski pevac Marko Perković Tompson, poznat po glorofikovanju ustaštva, dokazao je ponovo da mu sudske presude za upotrebu pokliča „za dom spremni“ ne znače ništa i da nepoštuje hrvatske institucije, odnosno sudsku vlast, piše danas zagrebački portal Index.

Tompson je, naime, na svom fesjbuk profilu objavio video zapis sa sinoćnjeg koncerta u Širokom Brijegu, održanom povodom dana tog mesta i verskog praznika Velike Gospe, gde je u prisustvu, kako se navodi, više desetina hiljada ljudi, uprkos izrečenoj sudskoj presudi otpevao spornu pesmu „Bojna Čvoglave“, koja počinje tim ustaškim pokličem.

Uz video zapis dela koncerta vidi se i čuje kako Tompson kliče „za dom“, a publika urlajući uzvraća „spremni“, a sledi i tekst „kažnjene“ pesme.

Time je, navodi se, Tompson zapravo dokazao da ne poštuje hrvatske institucije, odnosno sudsku vlast.

Visoki prekršajni sud u Hrvatskoj odbio je žalbu makarskog pevača Rosa i potvrdio prvostepenu presudu kojom je on kažnjem novčano sa 1.000 kuna, zato što je pre četiri godine otpevao Tompsonu pesmu sa spornim ustaškim pozdravom.

Odluka ovog suda objavljena u hrvatskim medijima pre dva dana i izazvala je oštre polemike u javnosti.

U presudi Visokog prekršajnog suda izrečenog Rosi jasno stoji da je pozdrav “za dom” i “za dom spremni” korišćen i kao zvanični pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i zasnovan na rasizmu pa time simbolizije mržnju prema ljudima različite rase, verskog i etničkog identiteta.

(Tanjug)

Napišite komentar