najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Istarski IDS osudio incidente u Kninu

Predsednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić danas je najoštrije osudio incidente koji su popratili obeležavanje 21. godišnjice akcije “Oluja”, javila je agencija Hina.

“Danom pobede i domovinske zahvalnosti slavimo jednu od najčasnijih pobeda našeg naroda. Umesto da budemo veliki u slavlju, mi gledamo prizore kojih se svaki pristojan čovek mora sramiti”, rekao je Miletić.

Grupa od četrdesetak muškaraca obučenih u crne majice nakratko je u petak blokirala glavnu ulicu u Kninu pevajući ustaške pesme i uzvikujuću ustaški pozdrav. Kasnije je hrvatska policija privela dve osobe osumnjičene da su zapalile zastavu Srbije u Kninu.

Miletić je poražavajućom nazvao “činjenicu” da niko od državnih zvaničnik nije reagivao na “neprihvatljivo isticanje ustaških simbola i skandiranje ustaških pokliča” na koncertu Marka Perkovića Tompsona koji je prenosila HRT.

“U zemlji koja se poslednjih godinu dana suočava s erupcijom nacionalističkog ekstremizma, ustaštvo kao da postaje legitiman politički stav”, rekao je Miletić.

“To je izuzetno loše, sramotno i opasno. Siguran sam da gradjani Hrvatske znaju jako dobro da razlikuju domoljubne vrednosti od netrpeljivosti prema sugradjanima drugih vera i nacija. Zbog toga ovim putem želim izraziti i svoje čuđenje činjenicom što niko od državnih zvaničnika nije reagovao na te sramotne ispade i poručujem da IDS neće dozvoliti da takvo ponašanje prećutno postane deo prihvatljivog javnog diskursa”, dodao je Miletić.

Prema njegovim rečima, u “modernoj evropskoj zemlji kakva bi Hrvatska” ne bi trebalo da ima “mesta za govor mržnje i paljenje tudjih zastava”.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je u petak uputilo protestnu notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu zbog paljenja zastave Republike Srbije i konstatovalo da je taj vandalski čin “nedostojan i necivilizacijski gest”, koji zaslužuje najoštriju osudu i kažnjavanje počinilaca.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike