U trendu

Istorijska presuda u Hrvatskoj: Kažnjiv i Tompson

Zagrebački „Jutarnji list“ piše da je konačno doneta presuda kojom je izvođač pesme „Bojna Čavoglave“ Marko Perković Tompson pravosnažno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava „Za dom spremni“ na njenom početku.
U pravosnažnoj presudi koju je doneo Visoki prekršajni sud, a čiju kopiju ima „Jutarnji“, stoji da je pozdrav „Za dom“ i „Za dom spremni“ korišćen i kao zvanični pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je zasnovan na rasizmu i time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, verskog i etničkog identiteta.

„Bez obzira na žalbene navode da je otpevao pesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pesme ’Bojna Čavoglave‘ i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva kompozitora, okrivljeni je mogao i trebao da bude svestan mogućeg negativnog uticaja izvikivanja ovog izraza i trebalo je da se suzdržava od takvog ponašanja“, stoji u obrazloženju presude Visokog prekršajnog suda koju potpisuje predsednik tročlanog sudskog veća Siniša Senjanović.

„Činjenica da je navedeni pozdrav deo autorskog umetničkog dela”, stoji dalje u presudi, „ne menja činjenicu da simbolizuje mržnju prema ljudima drugačije verske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i potcenjivanje žrtava zločina protiv čovečnosti, kao i da je protivan odredbi člana 39 Ustava Republike Hrvatske koji zabranjuje svako pozivanje ili podsticanje na nacionalnu, rasnu ili versku mržnju, ili bilo koji oblik netrpeljivosti. Opisano ponašanje svakako doprinosi stvaranju atmosfere u kojoj se utiče na javni red i mir na način da se ohrabruje druge na izražavanje mržnje i na nasilje, odnosno stvara latentna opasnost, nelagoda i uznemirenost kod osoba koje na spadaju u većinsku etničku ili versku grupu“.

Međutim, spomenutom pravosnažnom presudom, koju je Visoki prekršajni sud doneo 13. juna ove godine i prvostepenom sudu je uručio 17. jula, nije kažnjen izvorni izvođač i autor „Bojne Čavoglave“ Marko Perković Tompson, nego lokalni pevač iz Makarske Mario Roso koju je Tompsonovu pesmu s pripadajućim pozdravom izveo na jednom od trgova u Makarskoj prilikom obeležavanja 20. godišnjice akcije Oluja.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.