Istraživanje HPV virusa i njegovo razmnožavanje

ZAGREB – Tim molekularnih medicinara i biologa sa zagrebačkog Instituta „Ruđer Bošković“ (IRB), u saradnji s Međunarodnim centrom za genetički inženjering i biotehnologiju u Trstu, dokazao je da protein iz virusa HPV koristi do sada nepoznati mehanizam za interakciju sa tumorskim supresorima i tako utiče na brže razmnožaanje ćelija tumora.

S IRB-a su saopštili da su ti rezultati važni jer dodatno pojašnjavaju mehanizme HPV uzrokovane kancerogeneze, a doprineće i u istraživanjima novih terapija za lečenje karcinoma koji su uzrokovani infekcijama HPV.

Kako je preneo portal Index, rezultati istraživanja objavljeni su u uglednom američkom časopisu „Journal of Virology“ (ASM), koji se bavi raznim temama iz područja virologije.

Infekcija HPV-om odgovorna za 99 posto slučajeva raka grlića materice

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, infekcija HPV-om je odgovorna za 99 posto slučajeva raka grlića materice, uzrokuje 70 posto drugih anogenitalnih karcinoma i 30 do 50 posto karcinoma glave i vrata.

Stoga su istraživanja HPV u fokusu naučnika širom sveta.

U sedamdesetim godinama prošlog veka dokazano je da dugotrajna infekcija ovim virusom kod žena može dovesti do razvoja raka grlića materice.

Za maligna svojstva HPV odgovorni su njihovi onkoproteini E6 i E7.

Normalna funkcija virusnih onkoproteina E6 i E7 je da omoguće trajno stanično deljenje kako bi virus mogao da se razmnožava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.