Istraživanje: Kitarović i dalje vodi po rejtinzima

ZAGREB – Prema najnovijem istraživanju agencije Promocija plus ako bi izbori biti sada za aktuelnu predsednicu Kolindu Grabar Kitarović glasalo bi 30,02 glasača, dok bi Zoran Milanović osvojio 25,5, a Miroslav Škoro 19,2 odsto glasova.

Gledano po biračkom telu, 70-ak odsto HDZ-ovih, odnosno SDP-ovih birača zaokružilo bi kandidate koje podržavaju njihove stranke, međutim 20-ak odsto HDZ-ovaca izabralo bi Škoru, a ne Grabar-Kitarović, dok bi skoro 12 odsto SDP-ovaca umesto Milanovića glasalo za Grabar-Kitarović, prenosi portal Index.

Istraživanje je pokazalo da bi u drugi krug najverovatnije ušli Grabar Kitarović i Zoran Milanović u kome bi pobedu odnela aktuelna predsednica – za nju bi glasalo 52,7 odsto ispitanika, dok bi za Milanovića glasalo 42,8.

Da se u duelu nađu Grabar Kitarović i Škoro, pobedu bi opet odnela Grabar Kitarović – za nju bi glasalo 51,3 odsto glasača, za Škoru 41,4.

U slučaju da se trendovi promene i da u drugom krugu završe muškarci, Milanović bi izgubio ali tesno, jer bi za njega glasalo 45,1, a za Škoru 49,7 odsto glasača.

Neizvesnost predsedničkih izbora najbolje prikazuje grafikon sa rejtinzima Grabar Kitarović i dva protivkandidata – Milanovića i Škore u poslednja četiri meseca, odnosno od juna – ona je prvo gubila podršku glasača, ali njena krivulja sada blago raste, dok od najave kandidature oba njena izazivača beleže rast poverenja.

Istraživanje je sprovedeno od 2. do 6. septembra telefonom na uzorku od 1.300 ispitanih punoletnih građana Hrvatske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.